Sporten in de winter: 4 tips

0
251
sporten in de winter

Veel mensen merken dat ze het lastiger vinden om in de winter actief en fit te blijven. De kou, sneeuw en harde wind maken het niet aantrekkelijk om je hardloopschoenen aan te trekken en een rondje te gaan joggen. Ook is de winter gevuld met feestdagen, waarop vaak gezellig samen gegeten wordt. Fit blijven in de koudere maanden hoeft niet moeilijker te zijn dan sporten in de warmere maanden. Hoe zorg je ervoor dat je toch actief blijft tijdens de wintermaanden? En je hoeft er niet eens per se naar buiten voor te gaan.

Houd de weersvoorspelling in de gaten

Als je graag buiten sport, zoals hardlopen of wielrennen, is het belangrijk om de weersvoorspellingen in de gaten te houden. Het weer in de winter kan nogal guur en koud zijn. Ook kan het voorkomen dat het hard sneeuwt, regent of waait, wat het niet makkelijker maakt om je sportkleding aan te trekken en daadwerkelijk naar buiten te gaan. Blijf op de hoogte van hoe de week qua weer eruit zal zien. Zo kun je je sportdagen gemakkelijk inplannen op de dagen waarop het niet te koud is, of de sneeuwstormen weer weggetrokken zijn.

Doe thuis een goede warming-up

Een goede warming-up en cooling down zijn altijd belangrijk als je gaat sporten. Maakt niet uit in welk jaargetijde je je bevindt. Het doen van warming-up oefeningen is echter vooral in de winter goed om niet te vergeten. Het verschil tussen de temperaturen buiten en binnen kunnen nogal verschillen, waardoor je lichaam sneller kan verstijven. Hierdoor ben je ’s winters gevoeliger voor blessures. Een warming-up hoeft niet lang te duren, het gaat er enkel om dat je lichaam opgewarmd wordt en klaar is om hoge inspanning te leveren.

Houd je nek warm

Tijdens het beoefenen van buitensporten is het essentieel om je nek goed warm te houden. De koude buitenlucht kan sneller aanslaan op je keel dan warmere lucht. De luchtwegen moeten namelijk harder werken om de ingeademde lucht te verwarmen, bevochtigen en te filteren. Je kunt merken dat de koude lucht invloed heeft op je luchtwegen doordat je moet hoesten na het sporten, of door een branderig gevoel in je keel. Een manier om dit te zoveel mogelijk tegen te gaan is door je neus in te ademen en weer uit te ademen via je mond.

Sport als het kan binnen

Je hoeft natuurlijk niet altijd naar buiten te gaan om te sporten. Met wat simpele oefeningen kun je jouw sportuurtje ook thuis uitvoeren! Met een simpel yogamatje kom je al heel ver. De meeste oefeningen zijn vooral gericht op krachttraining, maar die zijn ook belangrijk voor een gezond en fit lichaam. Binnen sporten komt vooral goed uit wanneer het buiten guur en koud is en je wel wil sporten, maar liever niet de kou ingaat. Je kunt ook een goedkope hometrainer kopen om zo tijdens de winter ook je cardiotraining thuis te kunnen doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here