Warm weer, maar toch kunnen sporten

0
219

Het is weliswaar heel warm, maar dat betekent niet dat je alleen maar versteend op de bank of tuinstoel moet blijven zitten. Je kan best wel het nodige doen. Mits je dit op een veilige manier doet. Het zal niet zo zijn dat je je normale schema kan afwerken, maar je kan bijvoorbeeld best nog wel sporten als je het slim aanpakt. Door de volgende tips goed mee te nemen, kan je op een veilige manier aan de slag. Pas wel op, want als je het verkeerd aanpakt kan het al snel gevaarlijk worden.

Let op verkoeling

Wanneer je binnen sport, bijvoorbeeld in een sportschool, dan zal er niet veel aan de hand zijn. Daar is altijd wel voldoende koeling dankzij de airco. Sport je echter buiten, dan is het extra belangrijk om zelf op de verkoeling te letten. Dat doe je bijvoorbeeld door voldoende water te drinken. Dat betekent dus dat je al ruim van tevoren alles moet voorbereiden. Zet wat flesjes water koud zodat je ze mee kan nemen wanneer je gaat sporten. Door te zorgen voor voldoende verkoeling kan je het sporten op een veilige manier volhouden bij warm weer.

De rol van water

Water speelt altijd een belangrijke rol, ook wanneer het niet warm is. Je hebt minimaal 1,5 liter per dag nodig, maar op warme dagen gaat dat al snel naar 2 liter. Zorg dus dat je niet alleen voor koud water zorgt, let er vooral ook op dat je voldoende water bij je hebt. Kan je bijvoorbeeld op je sportveld je flesje bijvullen? Of moet je zelf voldoende meenemen. Je moet er met de warme dagen van boven 25 graden wel zeker van zijn dat je echt voldoende bij je hebt. Alleen dan kan je op gezonde wijze sporten in warmte.

Bescherm je huid

Het is niet alleen belangrijk om naar verkoeling te kijken. Het is ook zaak om jezelf goed te beschermen. Zet bijvoorbeeld een petje op als je een uur of meer in de volle zon traint. Zorg ook dat je goed ingesmeerd bent. Ben je wat langer aan het trainen? Dan kan het slim zijn om tussendoor nog een keer te smeren. Zo kan je zorgen dat je niet zal verbranden wanneer je de hele tijd in de zon buiten bezig bent. Dit is wel echt heel belangrijk. Zorg hier dus wel altijd goed voor.

Zorg voor rust en bescherming

Zorg dat je de juiste balans vindt als je aan het sporten bent. Je zal wat sneller verhit raken, dus je zal iets meer pauzes moeten nemen om een beetje af te koelen. Zoek in zo’n geval waar mogelijk ook de schaduw even op. Je wilt er zeker van zijn dat je niet uitdroogt of oververhit raakt. Dit kan namelijk hele gevaarlijke gevolgen hebben. Het kan ook helpen om al vroeg te gaan sporten, nog voordat het heel warm wordt. Zo kan je ook zorgen dat je niet op de warmste momenten de grootste inspanning hoeft te leveren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here