Waarom het lezen van stripboeken niet slecht is voor je kind

0
226
Depositphotos_15964347_S

Stripboeken zijn het soort boeken dat op school vaak wordt vermeden. Ook veel mensen proberen ze te vermijden bij hun kinderen. De reden? Er werd geloofd dat strips een slechte invloed had op het taalgebruik en de woordenschat van de kinderen. Iets wat ondertussen helemaal achterhaald is uiteraard. Beter nog, zo wordt het lezen van stripboeken zelfs aangemoedigd en dit is waarom. 

Stripboeken zorgen voor leesplezier

Hoe vaak wordt er tegen kinderen niet gezegd dat ze beter een boek lezen in plaats van die strips? Onterecht, want waar het in de eerste plaats om draait is dat kinderen plezier hebben in het lezen. Een boek lezen kan een moeilijke opgave zijn voor bepaalde kinderen omdat het heel wat verbeelding vraagt. De illustraties bij stripboeken zorgen ervoor dat het verhaal al voor een groot stuk wordt voorgesteld. 

Ze vergroten je woordenschat

Stripboeken bevatten meer moeilijke woorden dan veel mensen denken. Stripmakers kunnen dit ook makkelijker doen omdat het verhaal begeleid wordt door illustraties. Jonge lezers kunnen dan ook de betekenis van het woord makkelijker afleiden door de context. Volgens onderzoek leren kinderen al snel tot twee keer zoveel nieuwe woorden als bij de meeste kinderboeken 9 jaar

Het helpt bij het leren herkennen van verhaalstructuur

Stripboeken hebben vaak een erg compacte verhaalstructuur. Het handelt vaak om een duidelijk probleem en oplossing waardoor het duidelijk is voor de lezers. De personages zijn erg karikaturaal en dus voor kinderen makkelijk te begrijpen. Ook de vele tijdsaanwijzingen zoals ´een week later´ maken het voor jonge kinderen makkelijk om vertrouwd te geraken met dergelijke verteltechnieken. Op die manier zijn kinderboeken een makkelijke stap.

De illustraties helpen minder goede lezers

Niet ieder kind is een even goede lezer. Een kinderboek lezen vergt concentratie en verbeelding. Een stripboek is dan weer toegankelijker. In een strip vullen tekeningen en tekst elkaar aan waardoor de verhaallijn makkelijker te volgen is dan bij een kinderboek. Ook het feit dat het om minder lange stukjes tekst gaat, zorgt ervoor dat minder goede lezers leeszelfvertrouwen opdoen. Dat stripboeken vaak in een reeks verschijnen motiveert hen ook om het volgende deel te gaan lezen.

Stripboeken helpen bij het opbouwen van algemene kennis

Jommeke die de wereld rondreist, Suske en Wiske die in de tijd reizen en zo verschillende tijdsperiodes verkennen. Het zorgt ervoor dat lezers een bepaald beeld kunnen vormen van bestemmingen en periodes uit de geschiedenis. Door veel stripboeken te lezen leren kinderen over de wereld.

Stripboeken zijn goed voor het observatievermogen

Stripboeken bevatten niet alleen leuke woordgrappen, ook de tekeningen bevatten vaak humor. Lezers moeten dus goed naar zowel de tekst als de illustraties kijken waar de grap verborgen zit in de lichaamstaal of gezichtsuitdrukking. Het scherpt dus hun observatievermogen aan.