Hoe ontstaat een gameverslaving?
Gamen is een van de populairste bezigheden onder jongeren. Net als bij veel andere activiteiten kan een teveel ervan leiden tot verslaving. Gameverslavingen komen steeds vaker voor en een sluimerende verslaving is soms lastig te herkennen. We gaan hieronder in op mogelijke signalen en andere facetten van het verslaafd zijn aan gamen.
Wat leidt tot een gameverslaving?
Gameverslavingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. De oorsprong ervan kan bijvoorbeeld in het verleden liggen. Negatieve, sociale gebeurtenissen spelen relatief vaak een rol in het opbouwen van een verslaving. Daaronder vallen bijvoorbeeld (ernstige) pesterijen en sociale uitsluiting. Dit kan, in beide gevallen, zorgen voor trauma waarbij gamen functioneert als een ontsnapping aan de werkelijkheid.
Andere, negatieve gebeurtenissen uit het verleden, waaronder misbruik of mishandeling, kunnen om eenzelfde reden een rol spelen. In wéér andere situaties is er geen sprake van een aanwijsbare aanleiding en is de persoon in kwestie simpelweg doorgeslagen in zijn of haar hobby.
Wat zijn de effecten van een gameverslaving?
Voor wie kampt met een gameverslaving is er geen sprake meer van ‘even een spelletje spelen’. Het spelen van een game heeft inmiddels iets dwangmatigs gekregen en legt zijn beslag op het sociale leven van de verslaafde. Sociale problematiek treedt op, zoals het verbreken van vriendschappen, ruzie in de directe kring en sociale isolatie. Andere sociale problemen zijn een negatief zelfbeeld en de angst om buiten de deur te komen.
Een gameverslaving eist ook in fysiek opzicht zijn tol. Wie te maken heeft met een gameverslaving, kampt eveneens met lichamelijke klachten als oververmoeidheid en onoplettendheid. Wie probeert de verslaafde bij zijn verslaving te helpen, krijgt veelal een nijdige of soms zelfs ronduit boze reactie.
Lees ook: welke invloed heeft weinig daglicht op je gezondheid?
Hoe wordt een gameverslaving behandeld?
Het opbouwen en in stand houden van een gameverslaving is een naar en groeiend fenomeen, maar gelukkig nemen daarmee ook de behandelingsmethodes toe. Verschillende klinieken zijn gespecialiseerd in het behandelen van allerhande verslaving en daar valt ook de gameverslaving onder. Hierbij wordt de persoon in kwestie geholpen zijn of haar leven weer op de rit te krijgen.
De behandelingen focussen zich op het langzaam afbreken van de verslaving en helpen verslaafden hun leven weer op de rit te krijgen. Het uiteindelijke doel is om de verslaving en alle destructieve gevolgen die deze met zich mee heeft gebracht voorgoed achter zich te laten. Daarbij wordt meestal geprobeerd om eventuele medicatie tot een minimum te beperken.