Zo zorg je voor meer grip op je banksaldo

0
153

Wanneer je nooit geldproblemen hebt, dan kijk je waarschijnlijk ook niet zoveel naar je banksaldo. Als je ze juist wel hebt, dan wil je jouw banksaldo liever niet zien. Toch is het juist dit kengetal dat een groot verschil kan maken. Het is dan ook goed om met regelmaat je papieren afschrift of het saldo op ja bank-app eens te checken. Op die manier kan je namelijk zorgen dat je veel meer grip op je financiële situatie krijgt. Dan is het wel belangrijk om te weten waar je nu eigenlijk precies naar kijkt als je aan de slag gaat.

Inzicht in je uitgaven

De belangrijkste reden om naar je bankafschriften te kijken is omdat het je een goed inzicht in je uitgaven geeft. Zo kan je in ieder geval zien of de betalingen die je gedaan hebt erop staan. Daarnaast kan je ook zien of er eventueel nog meer op staat. Het kan namelijk best wel eens gebeuren dat er een bedrag staat waarvan je geen idee hebt waar het bij hoort. Mogelijk is het zelfs geeneens een uitgave die je hebt gedaan. Dan is het wel zo fijn om hier beroep tegenaan te kunnen tekenen. Als je dit niet controleert, vloeit er ongemerkt geld weg.

Omgaan met abonnementen

Als er een stille verbruiker van je banksaldo is, dan is het wel een abonnementsvorm. En we leven in een tijd waarin de abonnementsvormen letterlijk overal voor worden opgetuigd. Of je nu een blad leest, koffie bestelt of inkt voor je printer nodig hebt. Aan de andere kant zijn er ook allerlei diensten in abonnementsvorm waar je naar enige tijd helemaal geen gebruik meer van maakt. Wanneer je niet oplet, loopt dit abonnement dan nog veel langer door. En dat kost je ongemerkt veel geld.

Momenten van afschrijven

Om nog even door te gaan op abonnementen en andere periodieke afschrijvingen: organisaties hebben de gewoonte om dit ongeveer op hetzelfde moment in de maand, het kwartaal of het jaar te doen. Wanneer je de abonnementen of diensten behoudt, dan is het fijn om te weten wanneer je op deze afschrijving kan rekenen. Zeker wanneer het om de wat grotere bedragen gaat. Zo kom je ook niet in de knoop met je aankopen. Omgekeerd is het ook fijn om te kunnen inschatten wanneer je salaris en eventuele toeslagen erop staan. Dit is natuurlijk net zo goed een belangrijk gegeven.

Actief controleren

Het is belangrijk om het controleren van je saldo of je afschriften een vaste routine te maken. Dat kan je bijvoorbeeld doen door maandelijks een vast moment te nemen. Zo kan je altijd snel handelen als er iets niet klopt of wanneer je iets wilt veranderen in je uitgave patroon. Wanneer je er op deze manier mee omgaat, dan ga je actief controleren. En dat is precies wat je nodig hebt om te zorgen dat je meer grip krijgt op je eigen banksaldo. Je zal merken dat je meer en meer controle krijgt over je eigen financiële situatie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here