Bindingsangst: oorzaken en tips

0
415
bindingsangst

Ben jij een paar keer met iemand op date geweest en bevalt het nog steeds goed? Dan nadert het moment dat jullie een relatie beginnen. Voor de meeste mensen vormt het aangaan van een relatie geen probleem. Er is echter wel een groep die dit maar niets vindt. We doelen in dit geval op mensen met bindingsangst. Mensen die hieraan lijden vinden het lastig om zich aan iemand te verbinden. Dit komt voornamelijk voor bij mensen waarvan in het verleden vaak het hart gebroken is of mensen die vaak zijn afgewezen. Is jou dit vaak overkomen? Dan wordt de drempel om je aan iemand te binden steeds hoger en hoger. Op een gegeven moment is de angst zelfs zo groot dat je liever alleen blijft. Bindingsangst kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder geven wij de voornaamste. Daarna geven we jou enkele tips die jou kunnen helpen om van deze angst af te komen.

Hoe ontstaat bindingsangst?

Lang niet iedereen kan het zich voorstellen hoe het is om te leven met bindingsangst. Toch komt het betrekkelijk veel voor. Zo zou een kwart van de westerse bevolking lijden aan deze angst. We haalden in de intro al kort aan dat bindingsangst verschillende oorzaken kan hebben. Heb jij in het verleden al meerdere malen een relatie gehad? Dan had jij destijds nooit last van bindingsangst. Toch kan dit van het ene op het andere moment ontstaan. De kans hierop wordt steeds groter wanneer jij regelmatig gedumpt bent door jouw partner. Het kan enorm hard aankomen wanneer jouw partner het ineens uitmaakt, zeker wanneer jij een rooskleurige toekomst voor jullie voor je zag. Indien jou dit vaak overkomen is, bind jij je niet meer zo snel aan iemand. Ben je regelmatig afgewezen door mannen of vrouwen? Dan kan dit ook bindingsangst veroorzaken. Je zelfvertrouwen krijgt hierdoor namelijk een flinke deuk, waardoor jij steeds terughoudender wordt.

Tips om bindingsangst te overwinnen

Ben jij in het verleden geregeld gedumpt of afgewezen? Dan heb jij vast en zeker moeite om weer met mensen van het andere geslacht af te spreken. Het afspreken op zich is vaak niet zo’n probleem. De bindingsangst duikt pas op nadat het serieus wordt. Jij bent namelijk wat terughoudend door datgene wat jou in het verleden overkomen is. Hierdoor houd jij de boot mogelijk af. Jammer voor degene met wie jij aan het daten was, maar zeker ook voor jezelf. Jij wilt immers toch niet de rest van jouw leven alleen blijven? Maar ja, die bindingsangst is vaak hardnekkiger dan veel mensen denken. Gelukkig is het wel degelijk mogelijk om bindingsangst te overwinnen. Hieronder volgen een aantal tips die jou vast en zeker helpen.

1. Werk aan je zelfvertrouwen

Het zelfvertrouwen van iemand met bindingsangst is doorgaans niet groot. Om de angst te overwinnen, moet je meer zelfvertrouwen krijgen. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk niet zo dat jij van de ene op de andere dag wakker wordt met een flinke dosis zelfvertrouwen onder jouw kussen. Nee, je zult er zelf hard aan moeten werken. De beste manier om aan jouw zelfvertrouwen te werken is door dingen te doen die jij leuk vindt. Je wordt hierdoor een stuk positiever en dit geeft een boost aan jouw zelfvertrouwen.

2. Stap voor stap

Sommige mensen met bindingsangst vinden van zichzelf dat zij zich aanstellen. Waak er echter voor dat jij bindingsangst niet onderschat. Toch gebeurt dit regelmatig. Iemand met deze angst denkt zich er makkelijk overheen te kunnen zetten door bijvoorbeeld weer met een persoon samen te gaan wonen. Dit is gedoemd om te mislukken. Je bent je er zelf misschien niet bewust van, maar je bent nog helemaal niet klaar voor zo’n grote stap. Wij raden je daarom aan om alles stap voor stap te doen wanneer jij jouw bindingsangst wilt overwinnen. Alleen dan lukt het jou om eindelijk over deze vervelende angst heen te komen!

3. Ga de liefde niet uit de weg

Heb jij bindingsangst? Dan lijkt het je mogelijk het beste om de komende tijd even niet met mensen op date te gaan. In dat geval hoef jij je immers ook geen zorgen te maken over jouw angst. Besef je echter wel dat jouw bindingsangst hierdoor nooit verdwijnt. Daarom raden wij je aan om juist wel op date te blijven gaan. Je komt in dat geval ongetwijfeld obstakels tegen, maar dit is juist goed. Je zult leren deze obstakels te overwinnen. En hierdoor is de kans groot dat jij ook van jouw bindingsangst af komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here