Zo kan je bewuster consumeren

0
76

Duurzaam omgaan met je consumptiegedrag is heel populair. Het is belangrijk om jezelf aan te leren wat je de juiste keuze voor jezelf en de maatschappij is. Het gaat dan niet alleen om de keuze voor een milieuvriendelijk product. Bewust consumeren draait om veel meer. Je bekijkt wat de impact van een aankoop is op het klimaat, op je gezondheid, op je bankrekening, of het een eerlijk product is en welke andere nadelen er eventueel aan kunnen kleven. Dat betekent dus dat je op heel veel manieren kan bijdragen aan een bewustere maatschappij.

Wat is duurzaam consumeren?

Het is goed om eerst eens een duidelijk beeld te vormen van duurzaam consumeren. Dit draait er vooral om dat je verder kijkt dan alleen de laagste prijs. Je wilt alles weten over het product, van het delven van de grondstoffen en het produceren, tot en met de technische en economische levensduur ervan. Doordat je dit allemaal in overweging neemt, kan je gemakkelijker een bewuste keuze maken voor producten die positieve impact hebben op bijvoorbeeld het klimaat of je gezondheid. Hoe en waarom zijn veel belangrijker dan wat als het om een duurzame aankoop gaat.

Hoe pak je het aan?

Om te zorgen dat je zelf ook meer duurzaam met de zaken omgaat, is het goed om te weten wat je kan doen. Zo kan je bijvoorbeeld altijd naar de wat meer duurzame producten die langer meegaan kijken. Deze zijn vaak wel wat duurder in aanschaf, maar ook van veel betere kwaliteit. Ook is het goed om te kijken naar de lokale opties. Wanneer je koopt in de omgeving, dan brengt dat automatisch minder uitstoot van CO2 met zich mee. Dat is voor zowel je gezondheid als het klimaat een belangrijk voordeel dat je heel simpel kan benutten als consument.

Na je aankoop

Het is ook belangrijk om verder te kijken dan alleen het moment van aankopen. Zo is het slim om op zoek te gaan naar manieren om minder te verspillen. Maak bijvoorbeeld gerechten van de restjes van voedingsmiddelen. Ook is het slim om te kijken naar opties om producten en items een tweede leven te geven. Leer bijvoorbeeld kleer maken en maak één nieuw item van twee oude items. Zo hoef je op de lange termijn veel minder te kopen. Kijk ook naar de duurzame optie als je dan toch iets nieuws koopt. Dit maakt allemaal een groot verschil.

Maak er een lifestyle van

Om echt op een goede manier duurzaam te consumeren, moet je er echt je lifestyle van maken. Dat betekent dus dat je niet alleen duurzaam aan de slag gaat met je aankopen op het gebied van voeding en kleding. Je gaat alles wat je koopt en elke dienst die je afneemt op deze manier tegen het licht houden. Daarnaast is het belangrijk dat je dus ook op de lange termijn zo naar alles wat je bezit blijft kijken. Hoe kan je er op een goede manier net wat meer uithalen door een tweede leven of door te recyclen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here