Is flesvoeding slechter dan borstvoeding?

0
406
flesvoeding

Beval jij binnenkort van jouw eerste baby? Of heb je recent een kleine op de wereld gezet? Dan is het belangrijk dat jouw kind goed eet en drinkt. De baby moet namelijk wel groeien. In het beginstadium worden baby’s voornamelijk gevoed met melk. De meeste moeders geven hun kind in de eerste periode van hun leven borstvoeding. Niet iedereen is echter fan van borstvoeding. Daarnaast kunnen er bepaalde oorzaken zijn waardoor jij geen borstvoeding kan geven aan jouw kind. Gelukkig kun je jouw kind ook nog voeden via de fles. Toch bestaat er altijd weer de nodige discussie over flesvoeding ten opzichte van borstvoeding. Zo wordt beweerd dat voeding uit de fles een stuk slechter is voor jouw kind. Maar is dit eigenlijk wel zo? In onderstaande tekst gaan wij hier dieper op in door de voor- en nadelen van beide varianten te belichten.

De voordelen van borstvoeding

Borstvoeding heeft uiteraard een groot aantal voordelen. Het grootste voordeel is natuurlijk dat jij het altijd bij je hebt. Het zit immers in jouw borst. Hierdoor kun je het nooit vergeten en dat is met flesvoeding natuurlijk wel het geval. Bovendien hoef jij niet allerlei extra spullen mee te slepen. Alle benodigdheden zitten namelijk al in jouw lichaam. Een ander voordeel is dat borstvoeding vaak veel sneller en makkelijker is. Begint jouw baby te huilen omdat hij/zij voeding wil? Dan laat je hem/haar gewoon even aan de borst zuigen. Zodra hij/zij genoeg heeft gehad is het een kwestie van een boertje laten en klaar is kees. Je hoeft de melk dus niet op te warmen en dat scheelt je toch alweer behoorlijk wat tijd. Jouw lichaam kan trouwens ook een aantal voordelen ervaren van borstvoeding. Doordat borstvoeding veel energie vraagt van jouw lichaam, kun je sneller weer op gewicht zijn na de zwangerschap. Daarnaast neemt de baarmoeder sneller zijn oude formaat weer aan.

Welke nadelen kleven er aan borstvoeding?

Het voornaamste nadeel van borstvoeding is dat jij het jezelf aan moet leren. Het is namelijk geen kwestie van je kind op jouw borst laten zuigen. Lukt het je niet? Schakel dan gewoon hulp in. Je zult zien dat je het na een aantal keer prima zelf kunt doen. Uiteraard moet jij ook rekening houden met datgene wat je eet en drinkt wanneer je borstvoeding geeft. Drink bijvoorbeeld geen alcohol, want dit kan via de borstvoeding in het lichaam van jouw kind belanden. Eet daarnaast geen scherpe kruiden en laat ook bepaalde koolsoorten staan. De meeste vrouwen maken genoeg melk aan, maar dit geldt niet voor iedereen. Dit kan geestelijk en lichamelijk behoorlijk wat met je doen. Bovendien kun je hierdoor problemen krijgen, zoals tepelkloven of een borstontsteking.

En hoe zit het met flesvoeding?

Nu jij weet wat de voor- en nadelen van borstvoeding zijn, is het tijd om naar flesvoeding te kijken. Ook hier starten we met de voordelen. Grootste voordeel is dat jij sommige nachten gewoon rustig door kunt slapen. Jouw partner kan het kind namelijk ook de fles geven. Bij borstvoeding ben jij namelijk altijd degene die verantwoordelijk is. Je moet er dan ook altijd zelf uit. Daarnaast weet je bij flesvoeding ook precies hoeveel melk jouw kind binnenkrijgt. Bij borstvoeding heb je hier geen zicht op en weet je dus niet of jouw kind te veel of juist te weinig voeding binnenkrijgt. Tot slot gaat het drinken uit een fles voor een baby vanzelf. Dit is bij borstvoeding niet het geval, want dit moet jouw kind echt leren.

De nadelen van flesvoeding

Borstvoeding heeft een aantal nadelen, maar dat geldt ook wel degelijk voor voeding middels de fles. Zo moet je bijvoorbeeld altijd warm water toevoegen aan de fles of het goedje in een magnetron opwarmen. Warm water of een magnetron is niet altijd voorhanden, bijvoorbeeld niet wanneer jij onderweg bent. Het wordt zodoende een stuk lastiger om jouw kind tijdig van zijn of haar voeding te kunnen voorzien. Daarnaast kun jij het als vervelend ervaren om ergens telkens om warm water of een magnetron te vragen. Een ander nadeel is de prijs voor flesvoeding. Bij borstvoeding maakt jouw lichaam de voeding namelijk gratis aan. Wanneer jij kiest voor voeding via de fles, moet je telkens melkpoeder kopen in de winkel. Dit kan een dure aangelegenheid worden, zeker wanneer jouw kind een grote eter blijkt te zijn. Tot slot moet je de fles van jouw baby dagelijks uitkoken. Hierdoor worden bacteriën gedood, wat de voeding van jouw kind hygiënisch houdt. Op deze manier loopt jouw kind geen gezondheidsrisico’s bij flesvoeding.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here