Vijf tips om je hond koel te houden tijdens warm weer

0
381
hond koelen

In de zomermaanden kan het kwik in ons land behoorlijk oplopen. Het komt steeds vaker voor dat de temperaturen ver boven de dertig graden stijgen. Wij kunnen onszelf hier redelijk goed tegen weren. Zo kunnen we luchtige kleding aantrekken, ons insmeren of het water opzoeken. Voor honden is dit echter een stuk lastiger. Honden kunnen zichzelf namelijk niet wapenen tegen de hitte. Daarbij komt dat de meeste honden ook nog eens een flinke vacht hebben. Hierdoor wordt het natuurlijk alleen nog maar warmer op hete dagen. Geen pretje natuurlijk voor het beestje. Heb jij een hond thuis? Dan doe je er dus goed aan om te zorgen voor verkoeling voor de hond. Probleem is alleen dat veel mensen geen idee hebben hoe zij dit doen. Wij helpen je graag een handje met onderstaande vijf tips!

1. Zorg voor een volle drinkbak

Honden drinken op een dag relatief veel water. Net als mensen werken zij op warme dagen aanzienlijk meer vocht naar binnen. Wil jij jouw hond koel houden in de zomer? Zorg er dan voor dat er voldoende water in zijn drinkbak zit. Sommige mensen kijken slechts één keer per dag naar de waterstand in de bak. Op koudere dagen is dit natuurlijk geen probleem. Is het buiten warm? Controleer de drinkbak dan een paar keer extra. Doordat honden op dit soort dagen veel drinken, is hun bak ook veel sneller leeg. Daarnaast is het ook wel lekker voor het beestje om af en toe wat koel water uit de kraan te krijgen. Let dus extra goed op het drinkwater van jouw hond op zomerse dagen.

2. Zoek zo nu en dan het water op

Hijgt jouw hond hevig op een warme dag? Dan is dit een teken dat hij op zoek is naar verkoeling. Je kunt hem in dat geval een bak water voorschotelen om uit te drinken. Dit is echter lang niet altijd genoeg om het beestje voldoende af te laten koelen. Is er een waterpartij bij jou in de buurt? Neem je hond hier dan eens mee naartoe. Hij kan dan namelijk een duik in het water nemen. Hierdoor koelt zijn lichaam snel af en dat vindt hij ongetwijfeld heerlijk. Pas overigens wel op met het water waar jij jouw hond in laat zwemmen. Gaat het om stilstaand water? Zorg dan dat je zeker weet dat er geen blauwalg in het water zit. Dit kan namelijk gevolgen hebben op de gezondheid van jouw hond.

3. Laat jouw hond binnen

Wanneer het warmer dan dertig graden is, is het eigenlijk gewoon veel te warm voor een hond om buiten te zijn. Laat het beestje dan ook lekker binnen overdag. Natuurlijk ontkom je er niet aan om jouw hond uit te laten. Maak de wandelingen vooral niet te lang en ga snel weer naar binnen. Zorg ervoor dat je ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten houdt. Doe vooral ook de gordijnen dicht. Heb je zonwering? Maak hier op warme dagen dan ook gebruik van om het binnen koel te houden. Laat jouw hond daarnaast lekker rondlopen in huis. Zodoende kan hij namelijk zelf een koele plek opzoeken.

4. Wandel niet over asfaltwegen

Wil jij jouw hond koel houden op zomerse dagen? Zorg er dan voor dat je vooral niet over geasfalteerde wegen wandelt. Asfalt bereikt op zomerse dagen namelijk hoge temperaturen. De voetzooltjes van jouw hond zijn ontzettend gevoelig en zullen verbranden indien het beestje hier lange tijd op moet lopen. De rest van zijn lichaam zal ook sneller opwarmen bij een wandeling over een heet wegdek. Wil jij toch een flinke wandeling maken met jouw hond? Zorg er dan voor dat je dit vroeg in de ochtend doet of later op de avond. Het asfalt is dan namelijk aanzienlijk koeler.

5. Geef jouw hond verkoelende snacks

Honden zijn uiteraard dol op snacks. Jij geeft jouw hond vast en zeker ook regelmatig zo’n lekkernij. Doe dit op warme dagen vooral ook. Geef hem in dat geval geen brokje of koekje, maar juist een verkoelende snack. Probeer bijvoorbeeld eens of jouw hond ijsblokjes lekker vindt. Hier zit weliswaar geen smaak aan, maar het is natuurlijk wel heerlijk verkoelend voor het beestjes. Wil je toch wat smaak aan de ijsblokjes geven? Voeg hier dan bouillon aan toe. Is jouw hond hier niet zo dol op? Geen probleem, want er zijn nog talloze andere verkoelende snacks. Schotel jouw hond eens (water)meloen voor. Vrijwel iedere hond vindt dit een heerlijke lekkernij.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here