Welke invloed heeft licht op je gezondheid?

0
232
Welke invloed heeft licht op je gezondheid

De meeste mensen merken pas aan het begin van de herfst en het terugzetten van de klok, dat licht een grote invloed op hun leven heeft. De dagen zijn korter en het wordt eerder donker. Voor veel mensen heeft de afname aan de hoeveelheid daglicht een negatief effect op hun humeur, maar ook op hun gezondheid. Maar hoe komt dit precies? Hoe kun je er tijdens de donkere wintermaanden voor zorgen dat je, door middel van het juiste licht, toch genoeg energie blijft houden? Hieronder verdere uitleg en enkele tips.

De invloed van licht op je lichaam

Door de evolutie van de mens is het menselijk lichaam zo ingesteld, dat het licht relateert aan ‘wakker zijn’. Licht heeft een positieve werking op de concentratie waardoor de mens overdag op dit vlak beter presteert dan ’s nachts. Met de beheersing over, met name kunstmatig, licht blijft de mens gemiddeld langer op. Dit kan zorgen voor een ongezond dag-en-nachtritme, doordat je ’s avonds moeilijker in slaap komt en ’s ochtends toch weer vroeg je bed uit moet om naar je werk te gaan.

De hoeveelheid licht waarmee je gedurende de dag te maken krijgt, heeft dus grote invloed op je lichaam. Maar ook het gebrek aan licht, bijvoorbeeld in de winter, kan voor sommige mensen voor depressieve gevoelens leiden. Dit komt doordat daglicht de hoeveelheid serotonine verhoogt. Serotonine heeft een positief effect op je humeur. Dit is goed terug te zien in de zelfmoordcijfers van Finland. Tijdens de winter kan het daar voor het grootste deel van de dag donker zijn. Het is niet voor niks dat mensen licht aan ‘geluk’ koppelen en duisternis aan ‘verdriet’.

Wat is blauw licht?

De zon is voor de belangrijkste bron van blauw licht. Doordat blauw licht de kortste golflengte heeft in het voor de mens zichtbare lichtspectrum, reikt het tot dieper in het menselijk oog. Blauw licht zorgt ervoor dat je ’s ochtends wakker wordt, en je je beter kunt concentreren. Naast de zon zijn er, met name de laatste jaren, steeds meer bronnen van blauw licht bijgekomen. Neem bijvoorbeeld de smartphones of tablets; alles met een LED-scherm. Het gebruik van deze apparaten gedurende de avond en nacht zorgt er dus voor dat je moeilijker in slaap komt.

Hoe kun je de kunstmatige verlichting van je huis verbeteren?

Voor een goede nachtrust is het van belang dat je minstens een uur voordat je gaat slapen geen blauw licht meer ziet. Leg je smartphone dus weg, en zet de tv uit. Lees in plaats daarvan eens een boek of tijdschrift. Maar ook de rest van de verlichting in je huis heeft invloed op je nachtrust. Stel een lichtplan voor je woon- en slaapkamer op. Maak gebruik van dimmers op de lichten in deze ruimtes en zorg ervoor dat de sfeer bijdraagt aan gemakkelijker in slaap komen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here