Waar je aan moet denken bij het nemen van een huisdier

0
304

Stel je voor, je zit op de bank en mist iets naast je. Het zou erg gezellig zijn geweest als op de lege plek naast je een kat of een hond lag. Vooral door het lange thuiszitten tijdens de coronapandemie, twijfelen steeds meer mensen aan het nemen van een huisdier. Inmiddels heeft meer dan 50% van de Nederlandse huishoudens een huisdier. Toch moet een huisdier geen impulsieve aankoop zijn, maar een weloverwogen keuze zijn. Er zijn veel zaken waar rekening mee moet worden gehouden, terwijl je daar in eerste instantie niet aan hebt gedacht. Aan de lezer wordt in deze blog verteld waar hij aan moet denken bij het aanschaffen van een huisdier.

Kosten

Er is niets vervelender voor een dier om constant moeten worden overgeplaatst. Een van de veelvoorkomende oorzaken zijn de kosten. Je bent namelijk niet klaar met de kosten na de aanschaf. De terugkerende kosten zijn de kosten voor onderhoud van de kooi of bak, voedsel en vaccinaties. Het is goed om te bedenken hoeveel dit mag bedragen per maand: wat pas in je budget? Daarnaast bestaan de onvoorziene kosten. Van deze kosten kun je van te voren geen inschatting van maken. Die kosten kunnen ontstaan nadat je dier een ongeluk heeft meegemaakt en daar nu voor moet worden geopereerd. Het kan handig zijn om je dier te verzekeren, omdat onvoorziene kosten al heel snel kunnen oplopen.

Verzorging

Hoewel veel dieren erg zelfstandig zijn, hebben ze alsnog verzorging nodig. Bij verzorging moet je denken aan de bak schoonmaken en eten klaarzetten. Dat doe je meerdere keren per dag. Bovendien heeft het dier zelf verzorging nodig, zoals het verschonen van de vacht. Honden moeten minimaal drie keer per dag worden uitgelaten. Als je dus niet iedere dag thuis bent, moet je een vervanger regelen. Dit geldt ook bij langere afwezigheid, zoals op vakantie gaan. De schoonmaakklussen komen wekelijks of zelfs dagelijks terug, daarom is het verstandig om op dit punt even stil te staan, en de vraag te stillen: is het haalbaar voor mij?

De mening van huisgenoten

Bij het nemen van een huisdier zullen je huisgenoten ongetwijfeld te maken hebben met het dier. Hierdoor moet je rekening houden met hun mening. Kinderen zullen daar vaak geen probleem mee hebben, sterker nog, de meeste kinderen zijn erg enthousiast bij het nemen van een huisdier. Aan de andere kant zien zij de nodige kosten en onderhoud niet in. Oudere bewoners genieten vaker van rustigere dieren. Verdiep je daarom is het soort dier dat je kies, wat bij jou en jouw gezin het beste past.

Ruimte

Het dier moet wel in een passende ruimte terechtkomen. Er moet bijvoorbeeld genoeg bewegingsvrijheid zijn. De ruimte die het dier nodig heeft, hangt af van de soort. Dwergkonijnen hebben minimaal 3m2 nodig, terwijl middelgrote konijnen algauw minimaal 4m2 nodig hebben. Als je een kat neemt, laat je heb dan naar buiten gaan of niet? Als standaardregel geldt dat tussen de benodigdheden (kattenbak etc.) minimaal 3 meter tussen zit. Daarnaast moet de kat zich kunnen terugtrekken in een kamer, wanneer dit zijn wens is. Bij meerdere katten zijn daarom ook meer kamers nodig.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here