Tips om je kat meer te laten bewegen

0
417
kat beweging

Katten worden vaak bestempeld als luie dieren. Op zich niet vreemd natuurlijk, want de beestjes kunnen zichzelf uren vermaken met een dutje. Beweegt jouw kat ook niet of nauwelijks? Dan moet je ervoor waken dat het beestje niet te dik wordt. Net als mensen moeten katten namelijk ook dagelijks bewegen om op gewicht te blijven. Voor katten die regelmatig buiten komen is dit geen probleem. Zij klimmen en klauteren en jagen daarnaast achter andere dieren aan. Hierdoor krijgt een buitenkat vrijwel iedere dag voldoende beweging. Komt jouw kat echter niet of nauwelijks buiten? Dan wordt het de hoogste tijd om het beestje wat actiever te maken. Maar hoe zorg jij er eigenlijk voor dat jouw kat meer gaat bewegen? Wij geven je hieronder een aantal handige tips.

1. Koop een extra kat

Heb jij momenteel nog één kat thuis en ben je van mening dat het beestje te weinig beweegt? Overweeg dan eens om nog een kat aan te schaffen. De meeste mensen denken hier niet aan. Toch is het een goede manier om jouw kat meer te laten bewegen. Het beestje kan nu namelijk samen met de andere kat gaan spelen. De twee kunnen in huis achter elkaar aan gaan vangen, waardoor jouw katten voldoende bewegen. Je hebt wat extra werk met twee katten in huis, maar je zorgt er wel voor dat jouw huisdieren dagelijks voldoende bewegen. En daar hoef je zelf verder helemaal niets voor te doen. Een win-winsituatie dus!

2. Schaf interactief speelgoed aan

Vind jij twee katten toch echt teveel van het goede? Geen paniek, want dit is niet per se noodzakelijk om jouw kat meer te laten bewegen. Jij kunt namelijk ook interactief speelgoed kopen voor het beestje. Wat jij je voor moet stellen bij interactief speelgoed? Speelgoed dat uit zichzelf beweegt. Jij hoeft zelf dus niet constant met de kat te spelen om het beestje te laten bewegen. Het interactieve speelgoed lokt namelijk zelf een reactie van de kat uit door de beweging. Zo zijn er bijvoorbeeld speciale banen waarin een balletje ligt. Zodra de kat tegen het balletje tikt, komt deze in beweging. De kat probeert ongetwijfeld de bal te pakken, maar dit is niet mogelijk. Daarnaast is er speelgoed met bijvoorbeeld kleine, bewegende muizen. Door constant achter zo’ bal of muisje aan te blijven jagen, beweegt jouw kat in ieder geval voldoende.

3. Haal een klimpaal in huis

Jij hebt ongetwijfeld weleens een klimpaal voor katten gezien. Mogelijk ken jij deze paal beter onder de naam krabpaal. Deze paal heeft twee functies. Allereerst zorgt hij ervoor dat jouw kat zijn agressie kwijt kan. Wanneer hij ergens aan wil krabben, richt hij zich tot de paal. Hierdoor hoef jij er niet bang voor te zijn dat jouw meubels beschadigd raken. Zo’n krabpaal (of klimpaal) zorgt er echter ook voor dat jouw kat zich voldoende beweegt. Naast het krabben klimt een kat namelijk ook in deze paal. Om boven te komen moet hij behoorlijk wat inspanning leveren. Indien jouw kat dit meerdere malen per dag doet, hoef jij je geen zorgen te maken over de beweging van het beestje.

4. Laat je kat naar buiten

In het buitengebied kan een kat vaak veilig naar buiten. In een grote stad is dit een heel ander verhaal. Woon jij niet op een veilige locatie? Dan kies je er vast en zeker voor om jouw kat binnen te houden. Het zou je immers maar gebeuren dat het beestje aangereden wordt. Er zijn echter ook mogelijkheden om jouw kat veilig naar buiten te laten in een onveilige omgeving. Dit kan zowel op een balkon als in een tuin. Het is dan natuurlijk wel zaak dat jij jouw balkon of tuin goed afschermt. Zonder afscherming neemt jouw kat alsnog de benen. Je kunt bijvoorbeeld kattennet gebruiken voor afscherming van een tuin of balkon. Jouw kat kan zo nergens heen, maar kan zich in jouw tuin of op jouw balkon toch voldoende bewegen in de buitenlucht.

5. Speel spelletjes

Katten zijn dol op snoepjes en lekkernijen. Voor dit soort dingen zijn zij ongetwijfeld bereid om te bewegen. Jij kunt jouw kat natuurlijk gewoon zo’n snoepje voeren. In dat geval hoeft jouw kat er niets voor te doen. Indien het beestje ook nog te weinig beweegt, komt hij vast en zeker sneller aan. Je kunt er echter ook een spelletje van maken. Hoe? Door de snoepjes te verstoppen in jouw woonkamer. Zet de kat eerst in afsluitbare ruimte, zodat het beestje niet kan zien waar jij al het lekkers neerlegt. Heb je er een aantal verstopt? Haal de kat dan weer op en laat het beestje op zoek gaan naar de snoepjes. Jouw kat moet zo intensief gaan speuren en beweegt hierdoor ook veel. Bovendien wordt een kat op deze manier beloond voor het bewegen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here