Een gezond gebit onderhouden bij je huisdier

0
465
Een gezond gebit onderhouden bij je huisdier

Een gezond gebit is van essentieel belang voor elk huisdier. Je verlengt hiermee de levensduur van je hond of kat en voorkomt dat er meer gezondheidsproblemen optreden. Ook bij dieren is het gebit vaak de bron van ongewenste ziekten en problemen, die je eenvoudig kunt vermijden als je hier een goede verzorging aan geeft. Het kan zeker een uitdaging zijn om het gebit goed te verzorgen, toch zijn hier genoeg opties voor te bedenken. Op het gebit van jouw huisdier kan tandplak ontstaan, wanneer bacteriën zich vasthechten aan tanden en kiezen. Deze zachte laag kan in het begin nog gemakkelijk met een tandenborstel verwijderd worden. Als dit niet tijdig gebeurt, veranderd het in tandsteen, wat niet meer valt weg te poetsen. Tijdige verzorging is dan ook raadzaam om het gebit gezond en schoon te houden.

Gebitsreiniging bij het huisdier

Er zijn verschillende manieren om het gebit bij te houden, al zal het doorgaans enige oefening vereisen voordat het huisdier dit goed en wel zal toelaten. Je kunt de tanden poetsen door een gaasje rond je vinger te binden en dan over de tanden te bewegen. Ook bestaan er specifieke vingertandenborstels of tandenborstels voor honden en katten. Het is belangrijk dat je een speciale tandpasta gebruikt die specifiek voor honden of katten is gemaakt. Deze tandpasta heeft vaak een aangename smaak, waardoor het eerder geaccepteerd zal worden. Humane tandpasta is schadelijk door de fluoride die hier in zit. Het dier mag dit dan ook zeker niet inslikken. Het is verstandig om het dier jong aan te leren dat de tanden regelmatig moeten worden gepoetst, zodat ze dit eerder zullen aanvaarden. Zo kun je zeker het gebit van jouw huisdier poetsen en verzorgen.

Poetsinstructies voor tandverzorging

Als eerste stap naar een regelmatige tandverzorging bij dieren is het belangrijk dat je het dier laat wennen aan de procedure. Begin daarom eerst met oefenen door regelmatig de mond aan te raken. Til hierbij de bovenlip op, zodat je goed zicht krijgt op de tanden en kiezen. De voortanden zijn uiterst gevoelig, dus deze kun je ontzien. Je kunt ook de kiezen aanraken en het tandvlees wat masseren. Beloon telkens na een handeling het dier, zodat het positief associeert met de tandverzorging. Een volgende stap kan zijn om het gebit met een gaasje te laten wennen aan beweging over de tanden en in de mond. Uiteindelijk kun je overstappen op een tandenborstel, waarbij je met wat tandpasta het gebit gaat poetsen. Het is belangrijk dat het dier gewoon kan slikken en ademen en dat de handeling niet geforceerd wordt. Een beloning wordt zeker gewaardeerd na deze hele beproeving.

Binnenzijde van het gebit

De buitenkant kun je goed poetsen als het dier eenmaal gewend is. De binnenzijde van de kiezen wordt wat lastiger, doordat je hier slecht bij  kunt. Vaak wordt dit door de tong van het dier reeds meegenomen. Er zijn wel tandenborstels beschikbaar die eveneens de binnenzijde meenemen, maar niet elke hond of kat zal dit zomaar toestaan. Vertrouw er dan op dat de tong het meeste werk voor je doet. De dierenarts kan de tanden reinigen indien nodig en deze kosten kun je verhalen op je dierenverzekering.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here