Waar let je op bij het kopen van een blik verf?

0
274
blik verf

Het kopen van een of meerdere blikken verf en de benodigde andere materialen, vormt het startpunt van je schilderklus. Het eerste punt vormt meteen een lastige uitdaging als je niet helemaal in het verfaanbod thuis bent. Waar let je op bij het kopen van een blik verf en wat zijn de betere merken? In dit blog geven we je het antwoord.

Verschillende verfsoorten

Als je kijkt naar de verschillende verfsoorten valt het je wellicht meteen op dat je een keuze moet maken tussen een lakverf en een muurverf. In het eerste geval hebben we het over een verf die bestaat uit een oplosmiddel (zoals terpentine), pigmenten, additieven en bindmiddelen. Lakverf is echter een verzamelnaam voor meerdere verfsoorten zoals een grondverf (ook wel een primer genoemd), alkydverf (dit is een oplosmiddel houdende verf op basis van alkydhars en terpentine als bindmiddel), acrylverf (dus een watergedragen verf), een celluloselak (een verf om een extreme hardheid en glans te creëren) en een vernis. Hierbij is het goed om voor de volledigheid te vermelden dat je een verf op waterbasis alleen binnenshuis kunt gebruiken en een verf op terpentine basis ook geschikt is voor buitentoepassingen.

Met betrekking tot de muurverven kun je gebruik maken van een voorstrijk, een latexverf, een veegvaste witkalk of een van de synthetische verfsoorten. Daarnaast zijn er diverse andere muurverf soorten waarvoor je kunt kiezen.

Waar let je nog meer op bij je keuze voor een geschikte verf?

Naast het soort verf zijn er nog veel meer andere belangrijke zaken waar je op moet letten bij je keuze voor een geschikte verf. Het is goed om de ideale gebruikstemperatuur van verf in de gaten te houden. De meeste verfsoorten zijn te gebruiken bij temperaturen die tussen de 5°C tot 25 °C liggen maar dit is niet altijd het geval. Daarnaast zijn factoren als de droogtijd, de overschilderbaarheid en eventuele specifieke extra eigenschappen van de verf van belang bij het maken van je keuze. Hiermee doelen we op het feit dat er een aantal verfsoorten zijn die roest- of schimmelwerende eigenschappen hebben. Andere verfsoorten zijn meer koude bestendig, krasbestendig of zelfs isolerend.

Prijs/kwaliteitverhouding van verf

Een ander punt waar je zeker op moet letten bij je keuze voor een geschikte pot verf is de prijs/kwaliteitverhouding van verf. Hierin zit immers een groot verschil tussen de verschillende aanbieders. Een goede verflaag biedt een goede bescherming aan de ondergrond, zorgt voor een mooie uitstraling en gaat lekker lang mee. Vooral dit laatste is een punt van aandacht. We benoemen dit punt om je erop te wijzen dat het besparen op verf een verkeerde besparing is. Er is zelfs géén sprake van een besparing! Hoe aantrekkelijk is het niet om voor een pot verf te kiezen waaraan een voordelig prijskaartje hangt? Dit is op korte termijn wellicht de goedkoopste keuze maar je zult ervaren dat deze verf een stuk minder lang meegaat. De schilderklus staat dan over een relatief korte tijd weer op je te wachten! Je bent daarom toch nog echt voordeliger uit als je de keuze maakt voor een Wijzonol verf of een Sikkens Muurverf. Goedkoop is in dit geval toch echt duurkoop en dat is iets wat je niet moet hebben bij het kopen van een blik verf!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here