Sporten in warm weer? Deze tips helpen jou!

0
265
sportkleding

Mag jij graag sporten? Dan ben je waarschijnlijk meerdere malen per week actief bezig. De kans is groot dat je een abonnement op de sportschool hebt. In dat geval kun je namelijk zo vaak mogelijk sporten als je zelf wilt. Daarbij komt dat de meeste sportscholen ruime openingstijden hebben, waardoor jij zelf het voor jou meest geschikte moment kiest. Niet iedereen is echter even fan van de sportschool. Er zijn ook genoeg mensen die liever in de buitenlucht sporten. Het weer moet in dat geval natuurlijk wel een beetje gunstig zijn. In de kou sporten is namelijk geen pretje en dat geldt ook zeker voor warm weer. Sporten in warm weer kan zelfs gevaarlijk voor je zijn. Zo is de kans op oververhitting bijvoorbeeld een stuk groter. Dit wil echter niet zeggen dat jij op zomerse dagen helemaal niet kunt sporten. Wil je toch actief bezig zijn op een warme dag? Wij geven je hieronder een aantal tips die vast en zeker van pas komen!

1. Zorg voor voldoende vocht in jouw lichaam

Wanneer je sport, ga je zweten. Dit is iets dat iedere sporter al lang weet. Door te zweten verliest jouw lichaam vocht. Daarom is het belangrijk om goed te blijven drinken. Dit geldt eigenlijk altijd bij het sporten, maar op warme dagen is dit een extra aandachtspunt. Zo zweet je bijvoorbeeld veel meer op een zomerse dag dan in de winter. Dit betekent automatisch ook dat jij meer vocht verliest. Het is daarom belangrijk om er op warme dagen voor te zorgen dat jij extra vocht binnenkrijgt. Doe dit niet alleen vlak voor jouw training, maar de hele dag door. Het is overigens nog wel verstandig om ongeveer dertig minuten voor aanvang van jouw training een halve liter water te drinken. Daarnaast raden wij je ook aan een bidon of flesje water mee te nemen tijdens het sporten op warme dagen. Zo kun jij ook tijdens het sporten jouw vochtvoorraad namelijk aanvullen. Op deze manier wordt de kans op uitdroging een stuk kleiner.

2. Draag comfortabele kleding

Sportkleding kan vandaag de dag behoorlijk strak om jouw lichaam zitten. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de kleding die vrouwen dragen tijdens het sporten. Ook voor mannen is er echter strakke sportkleding. Wil jij je op een warme dag inspannen? Laat de strakke sportkleding in dat geval in de kast liggen. Waarom? Omdat strakke kleding ervoor zorgt dat jouw lichaam een stuk langzamer afkoelt. Daarnaast verdampt ook het zweet aanzienlijk minder snel dan bij luchtige kleding. Allemaal zaken die de kans op oververhitting vergroten. Kies echter niet voor luchtige kleding van materiaal dat zweet absorbeert. De kleding wordt in dat geval zwaarder en dat zorgt ervoor dat jij weer extra gewicht meesleept tijdens het sporten. Uiteraard is het op zomerse dagen ook niet verstandig om zwarte kleding te dragen. Een zwart shirt wordt namelijk veel sneller warm dan bijvoorbeeld een witte. Kies daarom bij voorkeur voor lichte sportkleding op zomerse dagen.

3. Bouw langzaam op

Indien jij regelmatig sport, ben je ongetwijfeld in goede conditie. Je weet van jezelf wat je kunt en wilt op warme dagen ongetwijfeld niet afwijken van jouw trainingsschema. Het is echter niet verstandig om direct volle bak te beginnen, zeker niet wanneer jij buiten sport. Jouw lichaam reageert namelijk heel anders op warme omstandigheden. Wij raden je dan ook aan om vooral niet te hard van stapel te lopen. Ook zijn er genoeg mensen die denken dat een warming-up op warme dagen niet nodig is. Dit is echter wel degelijk het geval. Sterker nog, het is zelfs ontzettend belangrijk. Door jouw lichaam langzaam maar zeker op te warmen, went het namelijk alvast aan de hitte. Dit zorgt er over het algemeen voor dat jij het sporten in warm weer langer vol kunt houden. Tot slot willen wij je nog meegeven vooral goed te luisteren naar jouw lichaam. Is een bepaalde inspanning te veel gevraagd? Ga dan vooral niet door. Dit bezorgt jezelf namelijk alleen maar problemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here