Zo zorg je voor een vlinderparadijs in de tuin

0
282

Het is leuk om vlinders in de tuin te hebben. Bovendien hebben de diertjes ook nog eens een nuttige functie. Het is dus een goed idee om ervoor te zorgen dat je lekker veel vlinders in je tuin krijgt. Zo kan je bijvoorbeeld voor veel meer biodiversiteit zorgen. Waarbij je ook nog eens de sfeer in je tuin verhoogt. Je vraagt je misschien wel af hoe je dat doet. We geven je hier een aantal tips om ook jouw tuin geschikt voor vlinders te maken.

Richt je meer op vlinderplanten

Vlinders komen af op nectar en geuren. Daarom is het belangrijk om je op vlinderplanten te richten die je dit kunnen bieden. Planten en kruiden die lekker ruiken trekken veel diertjes aan. Let wel op, want de verschillende vlindersoorten hebben ook verschillende voorkeuren, dus diversiteit is altijd een goed idee. Bovendien kan je zo de verschillende bloeiperiodes ook benutten. Wanneer je ze eenmaal hebt geplant, dan zal je direct al zien hoeveel verschil dit maakt en hoe gemakkelijk je vlinders kan lokken. Je hebt hier ook heel veel mogelijkheden mee.

Anders omgaan met de tuinafscheiding

Vlinders vinden het fijn om op een natuurlijke en warme plek te zitten. Het is dan ook slim om een haag aan te leggen op de plek waar nu je schutting nog staat. Kies een plant die goed en snel dichtgroeit en ook groen blijft. Het is bovendien slim om voor een plant te kiezen die zowel in de zon als in de schaduw tot zijn recht komt. Ook is het belangrijk dat je leert hoe je deze het best kan verzorgen zodat je er optimaal vlinders mee aantrekt.

Voorzichtig met planten

Het is ook belangrijk om niet te snel je oude bloemen en planten weg te gooien. Deze zijn goed te gebruiken voor overwintering door vlinders. Laat ze dus staan tot de winter voorbij is. Dit is trouwens niet alleen handig voor de vlinders, maar ook voor allerlei andere soorten beestjes. Het is natuurlijk ook mogelijk om een composthoop ervan te maken. Zo kan je de tuin er na de winter ook nog eens goed mee voeden.

Opletten met verlichting

Het is fijn om de tuin niet te fel te verlichten. Daardoor kan je de nachtvlinders ook in je tuin houden. Het is in ieder geval een goed idee om voor wat donkere hoekjes te zorgen. Tuinverlichting gebruik je alleen op de plekken waar je zelf moet lopen. Lichtvervuiling kan een groot probleem zijn wanneer je vlinders wilt behouden.

Geen bestrijdingsmiddelen meer gebruiken

Het kan best zijn dat je veel last hebt van beestjes die de tuin aanvallen. Het is dan verleidelijk om bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Dat kan echter ook een probleem zijn voor de vlinders. Het is bovendien ook nog eens een goed idee om je planten wat zachter te behandelen. Het is natuurlijk goed mogelijk om milieuvriendelijke andere opties ervoor te gebruiken. Wanneer je het op die manier aanpakt, dan kan je toch de plaag goed bestrijden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here