Thuiswerken: waarom je wonen en werken moet scheiden

0
201

Tegenwoordig werken we allemaal steeds vaker thuis. Of het nou makkelijker is, of dat het verwacht wordt, thuiswerken gebeurt steeds vaker. Veel mensen zien thuiswerken als een ontspannen manier van werken. Rustig op de bank zitten met je laptop erbij, wat mailtjes typen en een lekker kopje koffie erbij. Helaas zit er bij thuiswerken ook een addertje onder het gras. Als je het werken en wonen thuis te veel combineert, kan dit problemen creëren voor jezelf. Dit zijn dingen waar je vaak niet meteen over nadenkt en ook niet meteen last van hebt, maar die wel blijven ontwikkelen naarmate je het voortzet. Dit zijn dingen waar je op moet letten.

Vervaging van de grenzen tussen werken en wonen

Omdat veel mensen niet een specifieke plek hebben om te werken thuis, gebruiken zij vaak locaties in het huis waar ze vaker veel zijn. De woonkamer bijvoorbeeld. Veel mensen gaan dan rustig aan de eettafel of op de bank in de woonkamer aan het werk en maken daar dan, naarmate ze vaker thuiswerken, hun vaste werkplek van. Dit is niet praktisch voor jezelf om meerdere redenen. Een van die redenen is associatie. Omdat je de plek in huis waar je vaak zit om thuis te werken steeds meer gaat zien als je werkplek, ga je die plek ook steeds meer associëren met werken zelf. Dit is niet heel erg, omdat je dan vaak wel meer gefocust kunt werken op die plek, in plaats van elke keer een andere plek. Het probleem ontstaat in de situaties wanneer je niet aan het werk bent. Omdat je die plek altijd gebruikt voor werken, wordt er in je hersenen een link gelegd tussen die plek en werken. Dit gebeurt onbewust, maar dit kan wel gevolgen hebben.
Het kan namelijk een negatieve invloed hebben op rust nemen. Je lichaam heeft namelijk onbewust het gevoel dat je aan de slag moet gaan, of je hersenen gaan automatisch al nadenken over verschillende taken die uitgevoerd moeten worden. Hierdoor pakken je lichaam en je hersenen niet de rust die ze nodig hebben, waardoor je sneller vermoeid of geïrriteerd kunt raken.

Manieren om onderscheid te maken

Een belangrijke manier om voor jezelf een onderscheid te maken tussen wonen en werken in dezelfde plek is kleding. Als je zorgt dat je je werkkleding aanhebt als je thuis werkt, kun je je lichaam bewuster maken van wanneer je aan het werk gaat en wanneer je rust neemt. Thuispakken en joggingpakken zijn hiervoor heel handig. Niet alleen zijn ze erg comfortabel, maar helpt het ook om een fysiek verschil te maken tussen werk en woonsituaties voor jezelf, zodat je werken en wonen ook onbewust uit elkaar kunt houden op dezelfde plekken.

Heb je nou veel last van stress, of wil je gewoon even een keer goed kunnen ontspannen na een drukke werkweek. Overweeg dan een keer om een dagje naar de spa te gaan. Lees in dit artikel meer over de essentiële dingen die jij nodig hebt voor een ontspannen dagje spa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here