De highlights van het nog onontdekte noorden van Griekenland

0
246

Griekenland oefent een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vakantiegangers van over de hele wereld uit. Regelmatig steekt men zelfs de Grote Oceaan over om te kunnen genieten van de zandstranden, het helderblauwe water, de Griekse keuken en de ontspannen mentaliteit. De kans is groot dat ook jij ooit een zomervakantie in dit Zuid-Europese land hebt gevierd. Een stuk kleiner is de kans dat je dat in het noorden van het land hebt gedaan. Aarzel dus niet en boek een goedkoop ticket. Wij zetten de highlights van Noord-Griekenland op een rijtje:

Thessaloniki

Zet je koers naar Noord-Griekenland, dan zal je reis doorgaans in Thessaloniki beginnen. De tweede stad van het land staat in het teken van lekker eten en uitgaan en heeft een ellenlange boulevard voor je klaarliggen waar je op geen enkel moment van de dag genoeg van kunt krijgen. Duik net zoals de locals de vele winkels in, of bezoek als een echte cultuurliefhebber de mengelmoes van historische overblijfselen. Voor een vleugje romantiek begeef je je naar de oude bovenstad, waar je langs de oude stadsmuren aan je wijntje nipt.

Chalkidiki

Klinken charmante vissersplaatsjes, helderblauw zeewater en witte zandstranden jou als muziek in de oren? Als je in de zomer naar Noord-Griekenland vertrekt, mag Chalkidiki niet ontbreken. Huur in Thessaloniki een auto en tuf richting het oosten, waar dit prachtige schiereiland, bestaande uit drie ‘vingers’ (Kassandra, Sithonia en Agion Oros) op je ligt te wachten. Breng in Kassandra een bezoek aan het traditionele Afytos met zijn karakteristieke stenen huisjes en vergaap je in Sithonia aan de oogverblindende stranden Vourvourou en Kavourotrypes.  Agion Oros is slechts gedeeltelijk te bezoeken. Een deel van dit gebied geldt als autonome monnikenstaat.

Het Pindosgebergte: Ioannina en Zagoria

Tijdens een roadtrip door Noord-Griekenland bezoek je natuurlijk ook het Pindosgebergte. De grootste stad in dit gebied is het aan een groot meer gelegen Ioannina. Hier vermaak je je prima een dagje. Vanuit Ioannina rijd je in een half uur naar Zagoria, een gebied met behalve groene bergen en diepe kloven ook tientallen karakteristieke dorpjes en oude, stenen bruggen. Heb je je wandelschoenen bij je? Trotseer dan de Vikoskloof, die te boek staat als de diepste kloof ter wereld.

Meteora

Ben je niet vies van een beetje cultuur en historie? Dan staat ook Meteora in het programma van je roadtrip door Noord-Griekenland. Van de oorspronkelijk meer dan twintig kloosters worden er nu nog zes gebruikt. De Meteora kloosters liggen op de toppen van misschien wel de meest bizarre rotsformaties die je ooit hebt gezien. Wanneer de kloosters op minder heldere dagen in de wolken gehuld zijn, ademen de Meteora een mysterieuze sfeer…..

Parga en Paxoi

Om je wat betreft witte stranden en helderblauw water niet tekort te doen, geven we je nog een laatste tip: een bezoek aan Parga. Het pittoreske en kleurrijke dorpje is tegen een berghelling op gebouwd en kijkt uit op de Ionische Zee. Corfu, maar ook de eilandjes Paxoi liggen aan de overkant. In de smalle steegjes is de Venetiaanse invloed duidelijk voelbaar. Verruil de knusheid van Parga ook zeker een middagje voor een bezoek aan Paxoi: zulk helder water als hier zie je nergens anders in Europa.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here