5 tips om te stoppen met roken

0
215
stoppen met roken

Roken is slecht voor je gezondheid, dat hoeven we jou vast en zeker niet te vertellen. Desondanks zijn er genoeg Nederlanders die zo nu en dan een sigaret opsteken. Behoor je ook tot deze groep? Dan doe je er goed aan zo snel mogelijk te stoppen met roken. De gevolgen voor wat betreft jouw gezondheid vallen hierdoor misschien nog enigszins mee. Stoppen met roken is echter niet makkelijk, zeker niet wanneer je het behoorlijk lang gedaan hebt. Vind je het ook lastig om te stoppen? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven je in deze tekst namelijk vijf tips om te stoppen met roken.

1. Ruim asbakken en aanstekers op

Indien je wilt stoppen met roken, zijn er natuurlijk geen pakjes sigaretten meer aanwezig in huis. Ook de pakjes shag zijn waarschijnlijk allemaal opgerookt of in de prullenbak beland. Laat het hier echter niet bij zitten. In veel huizen waar gerookt wordt zijn namelijk allerlei zaken aanwezig die je helpen herinneren aan het roken. Zo staat er op tafel misschien nog wel een asbak en waarschijnlijk slingeren er overal aanstekers rond. Dit maakt stoppen met roken er niet makkelijker op. Ruim asbakken en aanstekers daarom ook altijd op wanneer je gaat stoppen met roken.

2. Stop samen met iemand

Rookt jouw partner ook? Of is er een vriend met wie je geregeld een sigaretje opsteekt? Overleg dan met deze persoon of hij/zij ook wil stoppen met roken. Indien dit het geval is, kunnen jullie samen stoppen met roken. Waarom je samen zou stoppen? Omdat dit het een stuk makkelijker maakt dan wanneer je alleen bent. Je hebt namelijk steun aan elkaar. Sta je op een feestje en ben je de enige die probeert te stoppen? Dan is het lastig om nee te zeggen wanneer je een sigaret aangeboden krijgt. Indien er iemand aanwezig is die ook bezig is te stoppen, hebben jullie veel aan elkaar.

3. Leg geld apart en ga leuke dingen doen

Roken is een dure bijkomstigheid. Indien je veel rookt, ben je iedere maand behoorlijk wat geld kwijt aan rookwaren. Wanneer je stopt, bespaar je dus ook nog eens flink wat geld. Dit geld kun je gebruiken om jezelf te belonen. Hoe? Door het apart te leggen. Koop bijvoorbeeld een spaarpot of stop het geld dat je anders besteed had aan sigaretten in een bakje. In korte tijd heb je ongetwijfeld al behoorlijk wat geld verzameld. Ga in dat geval eens iets leuks doen met het geld. Koop wat leuks voor jezelf of ga een dagje uit. Op deze manier krijg je het idee dat je beloond wordt voor het stoppen en dat zorgt ervoor dat het makkelijker wordt.

4. Pas op met alcohol

Er zijn genoeg mensen die makkelijk een sigaret opsteken nadat ze wat alcohol gedronken hebben. Dit is zeker zo wanneer er in grote groepen gerookt wordt. Wanneer je de enige bent die niet rookt, is het namelijk lastig om te weigeren. Pas daarom goed op met jouw alcoholgebruik tijdens de periode dat je van de sigaretten af probeert te blijven. Drink je te veel? Dan is de kans groot dat je toch weer naar een sigaret grijpt. Vind je het lastig om sigaretten te weigeren als je gedronken hebt? Probeer dan gewoon eens een avondje niet te drinken.

5. Bouw af met behulp van een e-sigaret

Sommige mensen kunnen in één keer stoppen met roken, terwijl anderen het rustig afbouwen. Behoor je tot de laatste groep? Dan kun je proberen te stoppen met een e-sigaret. Deze elektronische sigaret werkt op batterijen en bevat een vloeistof met nicotine. Je krijgt de nicotine binnen door verdamping. Lijkt dit je wel wat? Kies dan wel voor de beste e-sigaret. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil in de kwaliteit van e-sigaretten. Om het stoppen met roken makkelijker te maken, kun je het beste een goede e-sigaret gebruiken. Hiermee kun je het nicotinegehalte stukje bij beetje afbouwen, waardoor je binnen de kortste keren gestopt bent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here