Het spel Boonanza

0
186

Tegenwoordig is het steeds populairder om spellen te gaan spelen. Dat kan doordat er een periode is geweest dat we allemaal binnen moesten blijven vanwege de pandemie, maar dat kan er ook door komen doordat de meeste mensen Netflix en Videoland wel hebben uitgespeeld. Een ander leuk spel is Ticket to Ride. Vandaar dat het leuk is om nieuwe spellen te leren kennen die je samen met anderen kan spelen. Zo heb je wat te doen, ben je leuk samen bezig en kom je zo de avond door zonder allemaal op schermpjes te gaan zitten kijken. Het is gezellig om te doen en vaak valt er ook nog wat te lachen. Dat is ook het geval met dit spel: Boonanza. De uitleg kan even lastig klinken maar het is echt een heel makkelijk spel. Het is leuk voor de hele familie. Lees je mee?

De voorbereiding

Als eerste moet je er natuurlijk voor zorgen dat iedereen de spelregels weet, voordat je kan beginnen met spelen. Dit spel gaat over het planten en het oogsten van bonen, vandaar ook de naam Boonanza. Er zijn acht diverse bonensoorten in het spel, denk aan bijvoorbeeld de bruine boon, sperzieboon, kidneyboon of de rode boon. Elke speler begint het spel met twee bonenvelden. Op elk veld mag je één soort boon verbouwen. Daarnaast krijg iedereen vijf bonenkaarten, deze moet je op volgorde laten liggen dus je mag ze niet verplaatsen in je hand. Op elke kaart lees je de naam, hoe veel er van voorkomen en onderaan zie je hoe veel je er moet hebben voor een geldmunt. Het is van belang dat je tactisch aan de slag gaat. Zo hoef je van sommige bonen maar twee bonen te poten voordat je ze kan oogsten voor een geldmunt en heb je er voor andere weer zes nodig.

Het spelverloop

Er zijn vier fasen in het spel en die loop je allemaal door. Wanneer je aan de beurt bent, moet je de eerste kaart die je in de hand hebt spelen. Die moet je dus planten op één van de velden. Het is belangrijk om te weten dat op elk veld dus maar één bonensoort mag liggen. Heb je meer van deze geplante bonensoort? Dan mag je ze erbij leggen. Stap twee is dat je gaat handelen of weggeven. Je moet twee kaarten van de stapel pakken en moet deze open op tafel leggen. Deze mag je meteen planten maar je mag ze ook verhandelen. Je hebt immers maar twee velden dus als er geen overeenkomst is kan je niet drie verschillende bonen planten. Je kan gaan verhandelen met de medespelers. Dat betekent bonen ruilen met elkaar en deals maken. Zo kan je elkaar dus helpen.

Bonen verbouwen!

Alles wat je met elkaar hebt geruild, moet je meteen poten. Het is daarom slim om alleen te ruilen als je een boon krijgt die je al hebt geplant of die je vooraan in je hand hebt (want die moet je in jouw beurt meteen gaan poten). Je kan ook gaan oogsten om geldmunten te verzamelen. De vierde stap is om drie kaarten van de stapel te trekken. Deze doe je één voor één achter de andere kanten die je in je hand hebt. Op naar de volgende speler!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here