Waterschade in huis? Zo vind je de bron van de lekkage!

0
479
waterlekkage

Een lekkage kan in iedere woning ontstaan. Jij zit hier niet op te wachten, want een lekkage kan waterschade tot gevolg hebben. We kennen verschillende vormen van een lekkage. Zo kan er een lek opduiken in één van de leidingen in jouw woning. Daarnaast kan er water via het dak naar binnen komen. Dit water kan in huis voor de nodige schade zorgen. Zo kunnen muren en vloeren aangetast worden, maar ook jouw meubilair kan eronder lijden. Daarom is het zaak een lekkage zo snel mogelijk te verhelpen. Helaas is dit makkelijker gezegd dan gedaan. Het is namelijk niet altijd even makkelijk om de bron van een lek boven water te krijgen. Heb jij waterschade in huis opgemerkt? Dan ga je ongetwijfeld op zoek naar de bron van de lekkage. Wij vertellen je hieronder hoe jij deze bron snel vindt!

Inspecteer het leidingwerk

In veel woning wordt het leidingwerk tegenwoordig in vloeren, muren of plafond gefreesd. Hierdoor krijgt de binnenkant van jouw huis een strakkere uitstraling. Het leidingwerk loopt immers niet meer over de muur. Dit heeft echter ook zo zijn nadelen, zeker in het geval van een lekkage. Het wordt voor jou immers een stuk lastiger om het lek te vinden. Om de bron van een lekkage boven water te krijgen, doe je er goed aan alle leidingwerk te inspecteren. In het geval van gefreesde leidingen wordt dit natuurlijk lastig. Maar jij hebt ongetwijfeld ook een aantal leidingen die wel met het blote oog zichtbaar zijn. Loop deze leidingen dan ook altijd langs. De kans is namelijk aanwezig dat jij het probleem hierdoor snel vindt.

Controleer ook sanitaire voorzieningen

Is het jou nog niet gelukt om een lekkage te ontdekken in een waterleiding? Richt je dan eens tot de sanitaire voorzieningen en bepaalde apparaten in jouw woning. We doelen in dit geval op een douche, bad, wastafel, gootsteen, toilet of vaatwasser. Aan deze voorzieningen en apparaten zijn verschillende leidingen gekoppeld. Zo wordt er water aangevoerd en afgevoerd. Het kan zijn dat de waterschade ontstaat als gevolg van een mankement aan één van deze leidingen. Meestal zit het probleem hem in de koppeling. Indien het sanitair of de apparaten al redelijk oud zijn, kan de koppeling versleten zijn. Het vervangen van de koppeling kan in dat geval al voldoende zijn om het probleem te verhelpen.

Zoek naar vochtplekken

Zijn nagenoeg al jouw leidingen in de muur, het plafond of de vloer gefreesd? Dan wordt het lastig om de leidingen te controleren. In dat geval kun jij de bron van een lekkage mogelijk alsnog zelf vinden. Hoe je dit doet? Door op zoek te gaan naar vochtplekken. Deze kunnen bijvoorbeeld opduiken op jouw muur of het plafond. Zie jij plots een vreemde plek in jouw woning? Dan is de kans groot dat de bron van de lekkage hier in de buurt zit. Betreft het een grote plek? Dan besluit jij mogelijk te gaan breken om te kijken waar het probleem exact zit. Dit kan behoorlijk wat extra werk opleveren. En daarnaast kun jij de leiding natuurlijk raken, waardoor het probleem nog grote wordt.

Inspecteer het dak

Staat er een plas water op de vloer van jouw woning? Dan hoeft de lekkage niet in het leidingwerk of sanitair te zitten. De kans is dan namelijk groot dat er sprake is van een lek in jouw dak. Vaak zit het lek recht boven de plek waar de plas zich bevindt. Van binnen is het lek echter lang niet altijd te zien. Inspecteer jouw dak daarom ook van buiten om te zien of er wat mankeert. Mogelijk ontbreekt er een dakpan of zit er een scheurtje in de dakbedekking. Dergelijke problemen vormen vaak aanleiding voor een lekkage. Ook voor wat betreft een daklekkage geldt overigens dat het niet altijd makkelijk is de bron te vinden. Er kan namelijk ook sprake zijn van een zogeheten ‘onzichtbare’ lekkage.

Doe een beroep op een professional

Heb jij reeds verwoede pogingen gedaan om het lek te vinden, maar nog steeds zonder succes? Dan wordt het de hoogste tijd om een professional in te schakelen. Waarom? Omdat het voor zo’n professional een fluitje van een cent is om de bron van het lek op te sporen. Heb jij te maken met een leidinglekkage? Doe dan een beroep op een loodgieter. Hij beschikt namelijk over speciale apparatuur waarmee hij de bron van het lek tot op de millimeter nauwkeurig op kan sporen. Is er sprake van een lek in jouw dakbedekking? Schakel dan een dakdekker in. Hij heeft de bron van het lek eveneens binnen de kortste keren gevonden. Wacht in ieder geval niet af, want de lekkage verdwijnt nooit vanzelf. Door te wachten wordt de schade bovendien alleen nog maar groter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here