Wat is de Amerikaanse Onafhankelijkheidsdag?

0
333
Onafhankelijkheidsdag

Elk jaar op 4 juli vieren Amerikanen ‘Independence Day’, oftewel Onafhankelijkheidsdag. Overal in het land viert men feest en als het mooi weer is worden er barbecues gehouden. De dag wordt tenslotte afgesloten met een knallend vuurwerk. Wat houdt de Amerikaanse Onafhankelijkheisdag eigenlijk in?

Onafhankelijkheidsverklaring

‘Independence Day’ is de belangrijkste feestdag in de Verenigde Staten.  Op 4 juli vieren de Amerikanen namelijk het aannemen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring op 4 juli 1776. Op die historische dag werd Amerika onafhankelijk van Groot-Brittannië. In totaal dertien koloniën riepen hun onafhankelijkheid uit. Het Amerikaanse Congres stemde daar unaniem mee in.

Iedereen gelijk

Bijna elke Amerikaan kent wel een gedeelte van de Onafhankelijkheidsverklaring, onder andere geschreven door president Thomas Jefferson. Een van de beroemdste zinnetjes is ‘We hold these truths to be self-evident, that all men are created equal, that they are endowed by their Creator with certain unalienable rights, that among these are Life, Liberty and the pursuit of Happiness. 

Het bovenstaande zinnetje is een van de ‘waarheden’ die de ondertekenaars vanzelfsprekend vonden. ‘All men are created equal’ betekent bijvoorbeeld dat alle mensen gelijk geschapen zijn en dat ze bepaalde rechten hebben, oftrwel ‘unalienable rights’. Denk bijvoorbeeld aan het recht op vrijheid en geluk.

Onafhankelijkheidsoorlog

Op het moment van de Onafhankelijkheidsverklaring bevonden de dertien koloniën zich nog midden in een oorlog, namelijk de Onafhankelijkheidsoorlog met Groot-Brittannië, die duurde van 1775 tot 1783. Uiteindelijk verkreeg Amerika definitief haar onafhankelijkheid. Maar wist je dat het gedeelte ‘United States of America’ eerst helemaal niet in de verklaring voorkwam? Dit werd pas toegevoegd in 1781.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here