Verschillende uitspraken die iedereen verkeerd doet

0
194

Je kent het wel, van die uitspraken of spreekwoorden die heel veel mensen verkeerd zeggen. Vaak kan je iemand er wel op verbeteren, maar het zou natuurlijk fijn zijn als het niet meer hoeft. In dit artikel lees je verschillende uitspraken die veel mensen verkeerd doen. Stuur het vooral door naar hen die het verkeerd doen, dan hoef jij het niet te blijven herhalen!

‘Wat een saaie bedoeling’

Het is natuurlijk geen goed teken als iemand dit zegt, maar het is ook nog eens incorrect. het is namelijk een saaie bedoening in plaats van saaie bedoeling. Bedoening betekent namelijk toestand of stand van zaken, je bedoelt niet doel of intentie – de betekenis van bedoeling. Let hier dus voortaan op.

‘Het moet overnieuw’

Iets moet niet overnieuw, het moet opnieuw. Of je gaat het overdoen. Dus niet de samenvoeging die veel wordt gebruikt, het is echt de bedoeling dat je één van de twee opties kiest. Het slijt er in en veel mensen zeggen dit dus wel, maar probeer hier in de toekomst op te gaan letten en maak de fout dus niet opnieuw.

‘Ik ga dat uittesten’

Nee, ook dit klopt niet. Je gaat iets testen of je gaat iets uitproberen. Uittesten kan daarom ook niet, probeer hier wat meer op te gaan letten! Je kan wel iets gaan testen dus, maar je hoeft daarvoor niet te zeggen dat je iets uit gaat testen. Testen zelf heeft namelijk niet het voorzetsel uit nodig.

‘Zij maakt onderdeel uit van’

Iemand kan niet ergens onderdeel van uitmaken, iemand maakt deel uit van iets of je bent een onderdeel van iets. Je kan dus geen onderdeel uitmaken van iets. Ook een veelgemaakte fout, vooral in spreektaal. Nu vallen mensen hier waarschijnlijk niet zo snel over hoor, maar probeer er op te letten als je bijvoorbeeld een nette brief probeert op te stellen.

‘Ik irriteer me hier aan’

Dit is dus een hele irritante fout. Je kan je niet ergens aan irriteren. Je ergert je ergens aan of iets irriteert je. Je kan je dus niet ergens aan irriteren, dan moet je dus eigenlijk zeggen dat je je aan iets ergert.

‘De aandeelhouder wint’

Een iets minder voorkomende fout maar wel een irritante fout, dat is deze. Het is de aanhouder wint, niet de aandeelhouder.

Wist je trouwens dat je met de jaren beter wordt in beeldspraak en spreekwoorden? Geen stress dus als je in je jonge jaren hier nog veel fouten in maakt, het komt allemaal met de jaren. Het helpt natuurlijk wel als je kritisch naar jouw eigen taalgebruik bent, om te voorkomen dat je hier slordig mee omgaat.

Tijd over? Lees dit artikel en ontdek wat je met die tijd kan doen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here