Bospaddenstoelenragout met een hint van prei

0
273

Met de feestdagen eten heel veel mensen het: ragout. Of het nu kalfsragout, kipragout of bospaddenstoelenragout is, het begint eigenlijk allemaal op dezelfde manier. Je kan er zelf aan toevoegen wat je zelf lekker vindt. In dit recept krijg je namelijk te weten hoe je bospaddenstoelenragout maakt, maar niet de normale ragout. Het is een bospaddenstoelenragout met een hint van prei. Hierdoor wordt het nog gezonder, omdat je nog een extra groente toevoegt. Je kan natuurlijk ook een andere groente toevoegen of juist kipstukjes of iets dergelijks, dat mag je natuurlijk helemaal zelf weten. Dit is een heerlijk recept voor een vegetarische ragout die je met feestjes en partijen op tafel kan zetten. Het is namelijk niet iets dat je alleen met kerst hoeft te eten!

Benodigdheden:

  • 50 gram bloem
  • 2 bouillonblokjes van bospaddenstoelenbouillion
  • 50 gram boter
  • 2 tenen knoflook
  • 1 witte ui
  • 1 rode ui
  • 1 prei
  • 250 gram kastanjechampignons
  • 250 gram witte champignons
  • 200 ml kookroom
  • Zout, peper, bieslook
  • 4 pasteibakjes

Beginnen met koken!

Ten eerste is het slim om alvast de bouillon op te zetten. Maak dit zoals het pakje aangeeft. Daarna ga je de groentes snijden. Snipper de knoflookteentjes en de twee uien. Snijd halve ringen van de prei en snijd alle champignons in dunne plakjes. Je kan er ook voor kiezen om het in partjes te snijden, net wat jij zelf leuk vindt en ook prettig vindt eten. Als je alle groentes hebt gesneden kunnen we door met het koken.

De roux

Een ragout begin je altijd met het maken van de roux. Laat de boter smelten in de pan en voeg daarna de bloem toe. Laat de bloem vervolgens (al roerende) twee tot drie minuten op laag vuur garen. Het is de bedoeling dat het een beetje gaat borrelen zodat je weet dat het deegmengsel ook een beetje gaart. Vervolgens voeg je lepel voor lepel een beetje hete bouillon toe, waardoor je het deegmengsel goed moet gaan roeren. Hierdoor ontstaat er namelijk een gladde gebonden saus en dat is precies wat je moet hebben. Waarschijnlijk ben je hier wel even mee bezig. Gebruik een garde om goed te kunnen roeren en te voorkomen dat er klontjes in komen.

Ragout

Vervolgens roer je de knoflook, uien, prei en champignons door de ragout heen en laat je dit rustig garen. Geef het een minuut of tien voordat alles gaar is, wellicht dat de prei nog wat langer nodig heeft. Breng goed op smaak met zout en peper en roer lastminute de kookroom door de ragout heen. Dit mag niet al te lang koken namelijk, dus zorg dat je dit pas doet wanneer het op gewenste dikte is en dat de groentes (bijna) gaar zijn.

Schep vervolgens de ragout in de afgebakken pasteibakjes en garneer met wat bieslook. Eet smakelijk!

Ben je op zoek naar nog meer gezonde en lekkere recepten? Ga dan voor deze courgettesoep!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here