Non Fungible Tokens, wat zijn het en hoe handel je daarin?

0
280
nft crypto

Non Fungible Token (NFT’s) vormen een belangrijk onderdeel van onder andere de crypto markt maar ook in de kunstwereld. Een token is immers een digitaal activum dat wordt uitgegeven door een blockchain. Als je gaat handelen in cryptocurrency is het dan ook van groot belang om te weten wat Non Fungible Token zijn en hoe je hierin kunt handelen. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Het eerste SMS’je als NFT geveild

We kunnen het ons in dit tijdperk al bijna niet voorstellen maar het versturen van een SMS werd op 3 december 1992 als zeer bijzonder gezien. Op deze bewuste datum werd het allereerste SMS’je (met de tekst ‘Merry Christmas’) verstuurd. Waarom we dit heugelijke feit onder je aandacht brengen? Ditzelfde SMS’je is onlangs als NFT voor een enorm hoog bedrag (107 000 euro) geveild. Hoewel we het hebben over een zeer bijzonder SMS’je, kunnen het verhandelen van NFT’s niet meer als bijzonder zien. Er worden immers steeds meer digitale objecten als NFT verkocht. Hierbij kun je onder andere denken aan de eerste Wikipedia pagina en de eerste emoticon. De eerste Wikipedia pagina verwisselde voor een bedrag van 750.000 dollar (664.000 euro) van eigenaar.

Wat zijn Non Fungible Tokens?

De bovenstaande voorbeelden zijn goede voorbeelden van Non Fungible Tokens. Fungibiliteit wordt gebruikt om een valuta te kwalificeren. Hierbij wordt er onderscheid gemaakt tussen fungible activa en non fungible activa. Er is sprake van fungible activa als een munt niet uniek is en inwisselbaar is tegen een activum van hetzelfde type. Een goed voorbeeld hiervan herkennen we allemaal want dat is de euro. Om dit op de meest simpele manier uit te leggen: Een één euro muntstuk is niet uniek en is inwisselbaar voor een andere munt van één euro, die dezelfde waarde heeft. In dit geval is er sprake van een complete anonimiteit. De munten zijn identiek van vormgeving en niet apart te identificeren.

Het bovenstaande brengt ons bij de Non Fungible Token. Dit token kun je het beste omschrijven als een “niet inwisselbare token”. Om dit in het kort uit te leggen: een NFT is een digitaal eigendomsrecht van een digitaal goed. Er is dus sprake van digitale activa die elk unieke kenmerken hebben en daarom niet tegen elkaar kunnen worden geruild. De genoemde SMS is hier bijvoorbeeld een goed voorbeeld van maar ook digitale kunstwerken kunnen als NFT verhandeld worden. Deze toepassing kan bijvoorbeeld gebruikt worden om kunst te digitaliseren. Het is goed om hierbij te vermelden dat ook een cryptomunt een NFT kan zijn maar dit is niet het geval. Cryptomunten hebben echter wel raakvlakken met NFT’s omdat er gebruik wordt gemaakt van een blockchain als handelsplatform. Daarnaast zijn er projecten die met cryptomunten gefinancierd kunnen worden.

Waar kun je in NFT’s handelen?

Een NFT is dus vaak voorzien van een specifieke cryptografische laag dat gebaseerd is op een ERC (Ethereum Request for Comment) blockchain. Het token kan dienen als identificatiecertificaat voor digitale projecten omdat deze is voorzien van unieke encryptie en de bijbehorende metadata. Er zijn dan ook veel NFT platforms ontwikkeld om in Non Fungible Tokens te handelen. Dit soort platforms kunnen worden gebruikt om virtuele werken online te plaatsen en een non-fungible token te genereren die overeenkomt met het werk in kwestie. Er zijn diverse websites ontwikkeld om je wegwijs te maken in de NFT wereld en je inzicht te geven van welke platforms je gebruik kunt maken. Het is zeker interessant om deze ontwikkeling te volgen want Non Fungible Tokens kunnen zomaar een grote rol gaan spelen in onze digitale wereld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here