Beleggen, wat is dat eigenlijk?

0
2841

Beleggen, je hoort er tegenwoordig steeds meer over. Niet meer alleen over het beleggen van een boterham met kaas bijvoorbeeld, maar echt beleggen met geld. Maar wat is dat eigenlijk? Wat kan je er mee? Het is de laatste tijd populairder om te gaan beleggen, deels ook omdat je amper rente ontvangt over jouw spaargeld. Je kan beleggen in allemaal verschillende dingen, je kan ook jouw geld laten beleggen zodat je het zelf niet meer hoeft te doen.

Wat is het?

Beleggen is het investeren van geld, met de verwachting dat je daar in de toekomst geld aan gaat verdienen doordat de waarde van het geld gaat toenemen. Beleggen doe je wel voor de long-term, je kan er namelijk vaak niet snel even geld mee verdienen. Het klinkt allemaal heel rooskleurig, maar je kan er ook zeker geld mee verliezen. Jouw inzet staat namelijk niet vast en gaat schommelen met de markt. Zo kan het zijn dat je op het ene moment verlies maakt, maar later wel winst met de belegging maakt. Uiteindelijk is het een risico dus let goed op welke keuzes jij maakt en waar jij geld in stopt.

Beleggen in vastgoed

Er zijn allemaal verschillende manieren waarop je kan beleggen. Een van die vormen is beleggen in vastgoed. Dit betekent dat je geld stopt in het kopen van gebouwen. Dit kan een kantoor zijn, maar ook een winkel of een woonhuis. Het hebben van een studentenhuis bijvoorbeeld is ook een vorm van beleggen. De huurinkomsten zijn hierbij vaak een van de grootste inkomstenbronnen. De huren stijgen mee met de inflatie, waardoor de kans groot is dat jouw vermogen stijgt door deze investering. Wanneer er echter (tijdelijk) geen huurder in zit, loop je natuurlijk wel geld mis.

Obligaties!

Een andere vorm is het uitlenen van geld aan een land of een bedrijf. Dit noem je obligaties. Zolang dit bedrijf of dit land niet failliet gaat, ontvang je elk jaar rente over het geld dat je hebt uitgeleend. Aan het einde van de looptijd zal je het geld terugkrijgen. Het gevaar hiervan is dat de waarde van een obligatie kan schommelen.

Beleggingsfondsen zijn ook een optie

Een andere optie is een beleggingsfonds. Je hebt hier veel verschillende fondsen van. Dit is een portefeuille waarin de belegging van meerdere mensen wordt samengevoegd, beheerd door een expert. Het voordeel is dat je hierdoor in verschillende bedrijven kan beleggen, ook met een klein bedrag. Het kost je ook amper tijd, omdat je zelf niet constant alles in de gaten hoeft te houden. Dat doet de expert voor je, daar heb jij dan namelijk voor gekozen. Ga voor een fonds die aansluit bij wat jij graag zou willen, dat is wel belangrijk. Veel inzicht of juist niet, zoek het zelf even uit.

De bekendste: aandelen

Een van de bekendste manier van beleggen is toch wel in aandelen. Dan wordt je voor een deel eigenaar van een bedrijf. Gaat het goed, dan stijgt de koers en wordt jouw aandeel meer waard. Dit werkt natuurlijk ook in de andere richting. Hier is op internet nog heel veel over te vinden.

Tips over hoe je moet beginnen? Lees dan dit artikel.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here