Zo zorg je zonder veel moeite voor een appeltje voor de dorst

0
238

Sparen, veel mensen vinden het erg lastig. Het geld gaat er soms twee keer zo snel uit als dat het binnenkomt. Als het salaris wordt gestort moeten vaak de vaste lasten worden betaald zoals de huur of de hypotheek, gas en stroom, verzekeringen en dan is er al een flink deel van het inkomen verdampt. Dan de wekelijkse boodschappen nog en andere vaste uitgaven. Sparen kan dan erg lastig zijn. Maar toch is dat wel belangrijk, want als je onverwachts voor een grote uitgave komt te staan en daar is geen geld voor dan heb je een probleem. We leggen je graag uit hoe je ongemerkt toch kunt sparen.

Zet een vast bedrag per maand opzij

Als je een vast bedrag per maand naar een spaarrekening laat overschrijven dan gaat dat ongemerkt en het saldo van je spaarpotje groeit ongemerkt. Ook als het maar om een paar tientjes per maand gaat spaar je op deze manier ongemerkt toch een leuk bedrag bij elkaar. Na verloop van tijd mis je het spaargeld niet meer op je betaalrekening. Als dan de wasmachine stuk gaat heb je hopelijk genoeg gespaard om een nieuwe te kunnen kopen zonder dat je hiervoor geld hoeft te lenen.

Spaar zegeltjes bij de supermarkt

Zegeltjes sparen kan bij veel supermarkten. Het is misschien een manier van sparen met een wat suf imago, maar bedenk dat je bij de supermarkten veel meer rente krijgt dan momenteel op de bank. Voor een vol spaarboekje met 25 euro aan zegels krijg je 26 euro. Dat is ‘maar’ 1 euro winst, maar het is een rente van maar liefst 4%. Zeker als je wacht met inleveren totdat je meerdere boekjes vol hebt gespaard heb je ineens een leuk bedrag in handen waarvan je een onverwachte noodzakelijke uitgave kunt betalen of als dat niet nodig is iets leuks doen.

Denk af en toe na over je pensioen

Ook al is het misschien nog ver weg: er komt een moment dat je met pensioen gaat. Heb je tegen de tijd genoeg geld om de leuke dingen te gaan doen die je altijd al wilde toen je nog werkte? Er zijn manieren om te sparen voor later zodat je je geen zorgen hoeft te maken, ook als je vanuit je bedrijf niet spaart voor een riant pensioen. Nu er steeds meer zzp’ers zijn en andere kleine ondernemers die niet voor hun pensioen verzekerd zijn is het belangrijk om hier toch eens over na te denken. Als je de mogelijkheid hebt om geld voor later opzij te zetten is dat zeker het overwegen waard.

Bekijk je uitgavenpatroon eens kritisch

Veel mensen beweren dat ze van hun inkomen echt niet kunnen sparen. Maar is dat wel zo? Het geeft vaak een helder inzicht om je uitgaven per maand eens op een rijtje te zetten en te bekijken of je niet kunt bezuinigen. Misschien kun je een goedkoper abonnement voor je smartphone afsluiten, wellicht kan je verzekeringspakket goedkoper of kun je besparen op de boodschappen of energielasten. Door hier kritisch naar te kijken ontstaan er wellicht mogelijkheden om toch een klein bedrag per maand te sparen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here