Steeds meer mensen worden flexitariër

0
252

Tot voor enkele decennia geleden was een vegetariër nog een uitzondering. Vrijwel iedereen at vlees en vis en dat vond eigenlijk niemand vreemd. Vlees en vis kocht je bij de supermarkt, de slager of de visboer en dat at je zonder er echt over na te denken. Die vegetariërs die riepen dat ze dat niet deden omdat ze het zielig vonden voor de dieren die waren maar ‘raar’. Maar langzaam maar zeker begint de opinie te veranderen. Steeds meer mensen hebben een afkeer van de vleesindustrie en trekken zich het welzijn van dieren aan. En daar komt bij dat er steeds meer alternatieven op de markt komen om vlees en vis te vervangen.

Af en toe vlees en af en toe vegetarisch, de ideale middenweg

Als je het te drastisch vindt om vlees en vis volledig af te zweren, dan kun je flexitariër worden. Dit zijn mensen die vegetarische maaltijden afwisselen met maaltijden waarbij ze wel vlees of vis eten. Op de dagen dat je wel vlees of vis eet kun je dan ook nog kiezen voor duurzame producten zoals biologisch vlees en verantwoord gevangen of gekweekte vis. Die is wel wat duurder dan producten die deze keurmerken niet hebben, maar je hebt dan wel de zekerheid dat dat wat op je bord belandt niet het resultaat is van dieronvriendelijk fokken of vangen.

Wat eet je op de dagen dat geen vlees of vis eet?

Als je op bepaalde dagen geen vlees of vis wilt eten zijn er gelukkig genoeg lekkere recepten zonder vlees of vis. Je hoeft echt niet elke dag peulvruchten te eten. Er zijn ook steeds meer vleesvervangers verkrijgbaar. Je kunt nu zelfs erwtensoep maken zonder vlees. De vleesvervangende producten verbeteren ook sterk in kwaliteit en smaken bijna net zoals vlees zou smaken. Vaak herkennen alleen slagers en ervaren vishandelaren of het een ‘nep’ product is. Zo kun je van je vega dagen toch nog een feestje maken als het op eten aankomt. Ook voor je lunch kun je prima een keuze maken uit vegetarische producten. Er zijn ook vegetarische vleeswaren verkrijgbaar of kies voor een broodsalade zonder vlees of vis.

Is vegetarisch eten minder gezond dan vlees?

Sommige mensen denken dat je ongezond leeft als je geen vlees of vis eet. Maar niets is minder waar. Je moet alleen opletten dat je voldoende vitamine B en B12 binnenkrijgt. Je kunt hiervoor eventueel een supplement slikken, dat is gewoon bij de drogist verkrijgbaar. Maar er zijn ook mensen die heel gezond zijn ondanks dat ze nooit vlees eten. En als je kiest voor een flexitarische levensstijl dan eet je dus af en toe wel vlees en vis en is de kans dat je ergens een tekort van krijgt sowieso niet zo groot. De kans dat je snel gewend bent als je flexitariër wordt is dan ook heel groot. Als je het een paar weken doet weet je al snel niet beter meer. Wie weet word je zelfs een inspiratie voor je omgeving om jouw nieuwe levensstijl over te nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here