Planten die de lucht in je huiskamer zuiveren

0
241
Planten die de lucht in je huiskamer zuiveren

Planten maken je huiskamer levendig en ze passen helemaal in de huidige trend van groen en duurzaamheid. Ze brengen niet alleen sfeer en levendigheid, ze helpen ook nog eens om de lucht schoon te houden. Het zijn eigenlijk gezondheidsfabrieken: ze filteren allerlei schadelijke stoffen uit de lucht die in elk huis voorkomen. Denk aan stoffen die in schoonmaakmiddelen of cosmetica voorkomen. Bepaalde kamerplanten zijn eigenlijk een ‘must have’. Daarom aandacht vier planten die goed zijn voor de lucht in huis.

De goudpalm

De goudpalm is een prachtige plant die allerlei schadelijke stoffen uit de lucht filtert, zoals benzeen en formaldehyde, stofjes die onder meer in schoonmaakmiddelen zitten. Daarnaast zorgt de goudpalm voor meer zuurstof en een goede luchtvochtigheid. Er zijn kleine en grote palmen te koop en het is een hele decoratieve plant die je huiskamer sfeer geeft. De goudpalm wil graag in het licht staan en houdt niet van tocht. Zet hem daarom op een lichte en beschutte plek. De grond moet niet te nat zijn, maar wel vochtig.

De graslelie

De graslelie is een plant die van licht houdt en snel uitlopers krijgt waar kleine graslelies aan groeien. Die kun je plukken en stekken, waardoor je binnen de kortste keren gratis en voor niets nieuwe planten hebt. De plant haalt net als de goudpalm formaldehyde en benzeen uit de lucht, maar ook koolmonoxide. De zogeheten spinplant houdt van een lichte plek en niet van koude tocht. Ook deze plant wil zo veel water dat grond vochtig is, liever niet nat. In de winter kun je wat minder water geven dan in de lente, zomer en herfst.

De Indische rubberboom

De Indische rubberboom heeft donkere bladen en is een niet alledaagse plant. Hij filtert onder meer formaldehyde uit de lucht. De rubberboom staat het liefst op een lichte plek, maar kan ook in de schaduw of halfschaduw en hij kan goed tegen een koele omgeving. Het is wel een giftige plant, dus plaats de rubberboom liever niet op plekken die bereikbaar zijn voor kinderen of huisdieren. Verhuis de plant niet als hij eenmaal goed staat, want dat vindt de Indische rubberboom vervelend.

De klimop

De ogenschijnlijk alledaagse klimop is één van de beste planten voor gezonde lucht in huis. Het plantje haalt onder meer schimmels en formaldehyde uit de lucht. Daarnaast is deze krachtpatser heel decoratief en doet hij het goed als hangplant. De plant houdt ook van een lichte plek, maar kan ook in de halfschaduw leven. Een ander voordeel is dat je de klimop in principe overal kunt kopen en voor weinig geld. Als je echt groene vingers hebt, kun je een klimopstekje uit je tuin halen en die opkweken. Stekken kun je het best in de lente en zomer doen, maar niet in de winter.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here