Hoe zorg je voor schonere lucht in je huis?

0
267
Hoe zorg je voor schonere lucht in je huis

Waarschijnlijk ben je je al bewust van het feit dat vervuilde lucht niet goed is voor je gezondheid. Maar wist je al dat de lucht in je huis tot wel vijf keer vervuilder kan zijn dan de buitenlucht? Het grootste deel van de dag breng je namelijk in huis door, waardoor het eerder vervuild raakt. Tegelijkertijd wil je gedurende de tijd die je thuis doorbrengt natuurlijk wel schone lucht inademen. Hier zijn enkele tips om voor schonere lucht in je huis te zorgen.

Wat zijn de gevolgen van vervuilde lucht in huis?

Vervuilde lucht kan kwalijke gevolgen hebben voor je gezondheid, zowel voor kortere als langere duur. De lucht in je huis bestaat uit verschillende soorten stoffen. Denk bijvoorbeeld aan zuurstof, maar lucht binnenshuis bevat ook schadelijke stoffen zoals CO2, schimmels, stof en soms zelfs koolstofmonoxide. Door je te lang in een niet goed geventileerde ruimte te bevinden kun je last krijgen van hoofdpijn, droge ogen en mond, vermoeidheid, maar op de lange termijn ook van chronische ziekten als astma. Goede ventilatie van je huis is dus essentieel voor je gezondheid.

Hoe raakt de lucht in huis vervuild?

De lucht binnenshuis raakt op verschillende manieren vervuild. Gedurende de tijd die je thuis doorbrengt, haal je voortdurend adem. Je ademt zuurstof in, maar vervolgens weer CO2 uit. Deze CO2 blijft in de lucht zitten, totdat het een manier heeft om opgevangen te worden of zich uit huis te verplaatsen. Wanneer er zich genoeg CO2 in huis heeft opgehoopt, kun je dit merken aan je gezondheid. Ook komen er schadelijke stoffen in de lucht door de verschillende schoonmaakmiddelen die gebruikt worden. Deze schoonmaakmiddelen bevatten chemicaliën die zich tijdens het schoonmaken verspreiden.

Het ventileren van je huis

Het moge duidelijk zijn dat goede ventilatie van je huis ontzettend belangrijk is voor jouw gezondheid. Er zijn verschillende manieren om je huis goed geventileerd te houden. In de zomer is het door de warmte fijn om ramen en deuren open te hebben. Dit zorgt automatisch voor de ventilatie van je huis. In de winter is dit echter lastiger. Je houdt graag de kou buiten en de ramen dicht. ’s Winters kun je je huis geventileerd houden door het gebruik van ventilatiesystemen en afzuigers in bijvoorbeeld de badkamer en keuken.

Haal planten in huis

Een manier om de lucht in huis op een natuurlijke manier te reinigen, is door middel van planten. Alle planten hebben een positieve invloed op de luchtkwaliteit in huis, maar er zijn enkele planten die op dit vlak nog beter presteren dan andere. Neem bijvoorbeeld de pannenkoekplant, vioolplant en verschillende calatheas. Met name de kamerplanten met groene bladeren hebben een luchtzuiverende werking: deze planten nemen CO2 op en stoten zuurstof af. Een extra voordeel: met planten maak je je huis meteen een stuk gezelliger!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here