De voordelen van minderen met drank

0
201
De voordelen van minderen met drank

Het kan geen kwaad om eens een maandje te minderen met drank. De richtlijnen adviseren niet meer dan één alcoholische consumptie per dag en ten minste twee dagen geen alcohol. Dat is voor veel mensen wel even slikken, aangezien het de meest geaccepteerde drug is in de maatschappij die ook nog eens te boek staat als gezellig. Een drankje op zijn tijd kan geen kwaad, maar veel mensen drinken iets meer dan ze lief is. Daarom kan het geen kwaad een maandje te minderen met alcohol. De voordelen op een rij.

Inzicht in wanneer en waarom je drinkt

Alcohol drinken is voor veel mensen een gewoonte, iets waar ze niet over nadenken. Als je de drank een maand laat staan, kom je er pas achter hoe veel je drinkt, op welke momenten, met wie en waarom. Het bevordert dus het bewustzijn en doorbreekt het gewoontepatroon. Sommige mensen gaan na een maand niet drinken bewuster en minder drinken. Anderen besluiten om nog een tijdje door te gaan met alcoholvrij leven, omdat de helderheid ze goed bevalt.

Een gezondere lever

In de lever wordt alcohol omgezet in ethanol. Dat zorgt voor het dronken of rozige gevoel, maar ook voor de kater de volgende dag. Bij mensen die lange tijd te veel drinken, kunnen er littekens op de lever ontstaan en kan de lever op termijn kleiner worden en zijn werk niet doen. Als je een tijdje stopt met alcohol kan de lever weer herstellen. Het beste is natuurlijk om na de pauze niet terug te vallen in het oude patroon van te veel alcohol.

Beter slapen en fitter

Alcohol stimuleert het stofje dopamine in de hersens: daardoor voelen mensen zich ongeremder, socialer en lekkerder. Jammer genoeg is dit effect maar van korte duur als je blijft doordrinken, want dan maakt alcohol je juist sloom, slaperig en vertraagt het je reflexen. Een maandje geen drank zorgt ervoor dat je je fitter voelt, afvalt, een betere huid krijgt en niet te vergeten veel beter slaapt. Het is dus goed voor je nachtrust en je voelt je lichamelijk en mentaal fitter.

Kans op chronische ziektes verkleinen

Meer drinken dan één glas per dag wordt afgeraden door de overheid omdat het op termijn slecht zou zijn voor de gezondheid. Het zou de kans vergroten op onder meer borstkanker, darmkanker, beroertes en nog meer enge dingen. Zo’n vaart zal het bij de meeste mensen niet lopen en matig drankgebruik van een glas per dag moet kunnen. Het is in ieder geval goed om af en toe te matigen en stil te staan bij je gezondheid.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here