Duurzaamheid in het interieur

0
214
Duurzaamheid in het interieur

Het terugdringen van CO2-uitstoot, het tegengaan van de opwarming van de aarde: mensen gaan de straat op om zich hard te maken voor duurzaamheid en een circulaire economie die niet vervuilend is voor mens en milieu. De invloed hiervan zie je ook terug in het interieur waar duurzame spullen en natuurlijke materialen een plek veroveren. Tegelijkertijd neemt technologie ook een steeds belangrijker plek in in ons leven. Dat is terug te zien in bijvoorbeeld slimme en energiezuinige apparaten. Een paar trends voor het interieur op een rij.

Groen denken en doen

Steeds meer bedrijven realiseren zich dat de wegwerpmaatschappij verleden tijd moet worden. In de circulaire economie bestaan er geen afvalstoffen, alleen stoffen die opnieuw gebruikt kunnen worden. Daarom storten producenten zich steeds meer op spullen die van gerecyclede materialen zijn gemaakt. Consumenten gaan ook steeds meer voor hergebruik en zullen bijvoorbeeld vaker vintage spullen aanschaffen via internet of marktplaats. Als je nog mooie spullen of meubels hebt die een beetje versleten zijn, kun je ze bijvoorbeeld op laten knappen of opnieuw laten bekleden. Ook willen mensen meer planten in het interieur om de natuur in huis te halen.

Kleuren en materialen die ook in de natuur voorkomen

De ecotrend dringt ook door tot de huiskamers waar mensen steeds meer zullen kiezen voor stoffen en kleuren die natuurlijk aan doen. Dat betekent warme tinten, natuurgroen, lichtgeel en grijzig blauw. Verfproducenten zijn dan ook druk bezig met het ontwikkelen met tinten die ons doen denken aan de natuur. Het beste is om voor ecologische verf te kiezen zonder chemicaliën. Daarnaast zijn synthetische stoffen uit; mensen willen bijvoorbeeld gordijnbekleding of tafellinnen van natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen.

Slimme technologie in huis

Tegelijk met de ecotrend zitten we in een gigantische technologische revolutie. Huiseigenaren kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor duurzame warmtepompen en zonnepanelen om zelf energie op te wekken en geen gas meer te gebruiken. De slimme apparaten zijn ook in opkomst, zoals energiezuinige lampen die vanzelf aan en uitgaan of thermostaten die je gedrag bestuderen en het energieverbruik daarop afstemmen. Groen en technologie gaan straks hand in hand en dat is volgens kenners goed voor het milieu en je bankrekening.

Dubbele functies in kleine interieurs

Net als in de natuur moeten spullen meerdere functies hebben. Denk aan een bank die ook een bed is, een tafel die ook dienst kan doen als bureau en inklapbare meubels. Het gaat erom dat er optimaal gebruik wordt gemaakt van de ruimte. Dat is voor veel jonge mensen ook wel nodig, aangezien de huizenprijzen torenhoog zijn en de wachtlijsten voor een sociale huurwoning ook. Mensen zullen langer op kamers blijven wonen en dus slim moeten omgaan met een beperkt aantal vierkante meters.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here