Een lichtplan opstellen voor jouw woonkamer

0
235
veel lampen als verlichting

Speel je al langere tijd met het idee om de verlichting in jouw woonkamer te vervangen? Dan wordt het de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen. Je kunt natuurlijk alleen de lampen vervangen. Op deze manier krijgt jouw woonkamer uiteraard al een hele andere uitstraling. Ben je van plan het grootser aan te pakken? Dan gaat jouw gehele woonkamer misschien wel op de schop. Mogelijk komt er een nieuwe vloer, krijgen de muren een andere kleur en komt er een nieuwe indeling. Is dit inderdaad het geval? Begin dan nooit klakkeloos met het verbouwen van jouw woonkamer, maar zorg voor een goede voorbereiding. Veel mensen houden het bij het maken van een plattegrond. Het is echter ook aan te raden om een lichtplan op te stellen voor jouw woonkamer.

Wat is een lichtplan?

Heb je jouw woning nog niet eerder verbouwd? Dan is de kans groot dat je nog nooit eerder van een lichtplan gehoord hebt. In dat geval weet je zeer waarschijnlijk ook niet wat zo’n plan precies is. Op basis van de naam kun je het vermoedelijk al wel raden. Een lichtplan helpt jou immers bij het kiezen van de juiste plek voor de verlichting. Hoe zo’n plan er precies uitziet? In feite is het niets meer dan een plattegrond van jouw woonkamer. Hierop geef je allereerst de verschillende meubelstukken aan en waar deze moeten komen. Heb je alles op de plattegrond staan? Dan is het zaak om de verlichtingspunten ook op de plattegrond aan te geven. Je wilt straks immers wel overal voldoende verlichting hebben. Neem dus de tijd voor dit lichtplan. Je kunt het beter direct goed doen dan dat je naderhand weer allerlei aanpassingen moet doen!

Verschillende soorten verlichting

Bij het opstellen van een lichtplan is het makkelijk om te weten dat er verschillende soorten verlichting zijn. We zetten de verschillende soorten hier even kort op een rijtje.

Algemene verlichting

Deze verlichting wordt gebruikt om een ruimte te verlichten. Dankzij algemene verlichting kun je zien wat je aan het doen bent en loop je bijvoorbeeld niet ergens tegenaan. Plafondlampen worden vaak tot de algemene verlichting gerekend.

Functionele verlichting

Dit is verlichting die je gebruikt voor het uitvoeren van bepaalde dingen. Denk hierbij aan een lamp boven de eettafel. Hierdoor kun je goed zien wat je precies aan het doen bent wanneer je aan tafel zit. Ook een staande lamp in de zithoek rekenen we tot de functionele verlichting. Dit omdat een staande lamp vaak gebruikt wordt bij het lezen van een boek of tijdschrift.

Sfeerverlichting

Met behulp van sfeerverlichting bepaal je de sfeer in een ruimte. De intensiteit van deze verlichting is vaak een stuk lager dan die van algemene en functionele verlichting. Bij sfeerverlichting kun je bijvoorbeeld denken aan een schemerlamp of spotjes. Je kunt algemene en functionele verlichting soms ook als sfeerverlichting gebruiken, maar dan moet er wel een dimmer aanwezig zijn. Hierdoor kun je de verlichtingsintensiteit zelf regelen.

Welke lamp komt waar?

Nu je weet welke soorten verlichting er allemaal zijn, wordt het al een heel stuk makkelijker om een lichtplan op te stellen. Je kunt nu immers gaan bedenken welke verlichting er op welke plek in jouw woonkamer moet komen. Voor het verlichten van de ruimte op zich, doe je er goed aan één of twee lampen aan het plafond te bevestigen. Zodoende is er altijd licht in de duisternis. De functionele verlichting plaats je bijvoorbeeld in een leeshoek, maar ook boven een tafel. Vergeet vooral de sfeerverlichting niet. Deze verlichting is misschien nog wel het meest belangrijk voor in jouw woonkamer. Wanneer het donker is wil je natuurlijk wel dat er een gezellige sfeer heerst. Dit is niet het geval wanneer je de algemene verlichting aanzet. Denk bij het opstellen van een lichtplan daarom ook al direct aan de sfeerverlichting.

Bijpassende verlichting vinden

Heb je het lichtplan voor jouw woonkamer klaar? Dan kun je beginnen aan de zoektocht naar lampen. Doordat het aanbod tegenwoordig enorm is, wordt dit geen makkelijke opgave. Wanneer je al weet welke functie een lamp moet hebben, kun je echter al wel enigszins filteren in het aanbod. Wil je het jezelf nog makkelijker maken? Kijk dan ook vooral naar het soort lamp. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil tussen design verlichting en verlichting die past bij de landelijke stijl. Wij raden jou aan om bij het uitzoeken van verlichting zo dicht mogelijk bij de stijl van jouw (nieuwe) woonkamer in de buurt te blijven. Ben je benieuwd wat er vandaag de dag allemaal mogelijk is? Ga dan ook vooral eens op zoek naar lampen op het internet. Kijk bijvoorbeeld eens naar verlichting van Flos. Hier vind je niet alleen plafondlampen, maar ook hanglampen, tafellampen, vloerlampen en wandlampen. Op deze manier krijg je dus een goede indruk van de verlichting die er tegenwoordig allemaal te koop is!

Lees ook: hoe maak je jouw woonkamer gezellig?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here