Bewegen tegen een burn-out of stress

0
319
balans en sport

We horen de laatste jaren steeds vaker dat mensen kampen met een burn-out of stress. Geen goede ontwikkeling natuurlijk. Mogelijk ben jij ook wel angstig om met één van deze twee dingen te maken te krijgen. Dit is niet te hopen, want een burn-out en stress kunnen schadelijk zijn voor je hersenen. Wanneer jij hiermee te maken hebt, ben je bijvoorbeeld minder geconcentreerd. Bovendien kun je niet altijd even snel meer denken, want ook jouw kortetermijngeheugen kan aangetast worden. Dit boezemt jou mogelijk alleen nog maar meer angst in. Gelukkig zijn er ook dingen die kunnen helpen tegen een burn-out of stress. Eén van deze dingen is bewegen. Hieronder geven wij jou wat meer tekst en uitleg over bewegen bij een burn-out of stress.

Verwar bewegen niet met sporten

Wanneer we het hebben over bewegen, doelen we niet op sporten. In het geval van een burn-out of stress halen mensen dit nogal eens door elkaar. Zo denken zij bijvoorbeeld dat het goed is om hard te gaan lopen wanneer zij een burn-out of stress hebben of naar de sportschool te gaan. Dit kan helpen, maar het kan ook averechts werken. Het hangt er maar net van af met wat voor een soort burn-out of stress jij te maken hebt. Wij raden mensen met een burn-out of stress dan ook aan zich alleen te richten tot bewegen. Wat bewegen in dit geval is? Wandelen of fietsen bijvoorbeeld. Ook werken in de tuin behoort tot bewegen en kan helpen bij stress of een burn-out. Zwem jij graag? Dat werkt ook, mits jij rustig aan doet.

Bouw het rustig op

Ondanks dat bewegen vaak rustig is, kun je hierbij alsnog te hard van stapel lopen. In het geval van een burn-out of stress kan dit ervoor zorgen dat jij er alleen maar langer last van houdt. Wil jij een stuk gaan wandelen? Besluit dan niet direct te starten met een route van 5 kilometer, maar bouw het eerst rustig op. Loop bijvoorbeeld eerst eens een rondje van een paar honderd meter in jouw eigen buurt. Je denkt vast dat dit niet de moeite waard is, maar alle kleine beetjes helpen. Blijf jij aan het wandelen? Bouw de afstand dan stukje bij beetje uit. Aan het begin ben je vast al uitgeput na een kleine ronde, maar over een jaar kun jij vast en zeker zonder problemen een paar kilometer wandelen.

Beweeg niet te kort achter elkaar

Heb jij te maken met een burn-out of stress? Dan doet jouw lichaam er aanzienlijk langer over om te herstellen van inspanning. De kleinst mogelijke inspanning kan soms al wel een paar dagen hersteltijd vergen. Wil jij bewegen tegen de stress of een burn-out? Smeer deze inspanning dan uit over de week. En nee, we bedoelen dan niet dat jij iedere dag kleine stukjes moet gaan lopen. Beperk je allereerst tot twee keer in de week. Neem telkens drie dagen rust tussen de beweegactiviteit die jij doet. Waarom drie dagen? Omdat het lichaam van iemand met een burn-out of stress pas na drie dagen weer hersteld is. Ben jij inmiddels al een tijdje aan het bewegen? Dan kun je de rusttijd inkorten. Jouw lichaam is inmiddels enigszins gewend aan de inspanning, waardoor het herstel sneller gaat.

Luister naar jouw lichaam

Jouw gezondheid moet altijd op de eerste plaats komen. Dwing jezelf daarom ook niet om te gaan bewegen wanneer het nog niet goed voelt. Het is namelijk niet niks om met een burn-out of stress te maken te hebben. Jij wilt er ongetwijfeld zo snel mogelijk vanaf, maar als een gek gaan bewegen heeft in dat geval geen effect. Sterker nog, dit werkt vaak averechts. Regelmatig duurt stress of een burn-out juist alleen maar langer wanneer je te hard van stapel loopt. Wij raden je dan ook aan om goed naar jouw eigen lichaam te luisteren. Bij de ene persoon heeft beweging meer effect op een burn-out of stress dan bij de andere persoon. Zit het er voor jouw gevoel nog niet in? Wacht dan rustig af tot. Er komt ongetwijfeld een moment dat jij je wat fitter en vitaler gaat voelen. Start vanaf dat moment dan gewoon met bewegen. Dit heeft meer effect dan wanneer jij jezelf onnodig veel druk oplegt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here