De voor- en nadelen van werken als zzp’er

0
235

Volgens cijfers van het CBS waren in 2019 maar liefst 1,1 miljoen Nederlanders zelfstandig ondernemers zonder personeel (zzp’er). Zoals de naam al aangeeft, werken deze mensen zelfstandig. Dit betekent vaak dat je meer vrijheid hebt in de klussen die je doet en hoef je je geen zorgen te maken over personeelskosten. Toch zijn er ook een aantal punten waar je als zzp’er goed op moet letten. Hier vind je de belangrijkste voor- en nadelen van het werken als zzp’er, in vergelijking met werken in loondienst of als zelfstandig ondernemer met personeel.

Zelf bepalen wanneer je werkt

Dit klinkt voor veel mensen natuurlijk erg aantrekkelijk. Als zzp’er hoef je geen 9-tot-5 dagen aan te houden en kan je zelf kiezen hoe laat je aan het werk gaat. Dit vergt wel een dosis discipline. Als zzp’er heb je namelijk ook gewoon te maken met deadlines en moet je voor je eigen inkomen zorgen. De vrijheid lijkt in eerst instantie misschien aantrekkelijk, maar het is dus belangrijk dat je voor jezelf nagaat of je goed kunt plannen om opdrachten op tijd af te krijgen. Als je dit nog moet leren, kun je misschien beter eerst in loondienst gaan om ervaring op te bouwen.

Zelf bepalen wanneer je stopt

Als je in loondienst werkt, blijf je dit in principe doen tot je de pensioenleeftijd hebt bereikt. Als zzp’er heb je de vrijheid om eerder te stoppen, of juist langer door te gaan. Je kan er ook voor kiezen om parttime te blijven werken. Je hebt dus zelf de controle over je werkleven. Bedenk wel dat je daarmee dus ook zelf verantwoordelijk bent voor je inkomen en je dus genoeg geld moet zien te verdienen om van rond te komen.

Lees ook: Eerder stoppen met werken? Wij geven je vijf tips!

Zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt

In sommige vakgebieden, bijvoorbeeld creatieve, zal je in loondienst vaak aan projecten moeten werken die ver van je eigen interesses afliggen. Als zzp’er kun je zelf kiezen welke opdrachten je wel en niet aanneemt. Dit vergt wel enige netwerkvaardigheden, zodat je genoeg opdrachten hebt om uit te kiezen. Als zelfstandige met personeel kan je opdrachten altijd nog delegeren onder je personeel. Als zzp’er moet je een aangenomen opdracht ook echt zelf uitvoeren. Dit betekent natuurlijk niet dat je geen hulp kunt vragen aan collega’s uit je vakgebied.

Zelf bepalen hoeveel je verdient

Wanneer je in loondienst werkt, ben je vaak afhankelijk van een voorop vastgesteld salaris. Als zzp’er, maar ook als zelfstandig ondernemer met personeel, kun je je eigen salaris vaststellen. Je kunt je salaris zelfs per opdracht laten verschillen. Het is hierbij wel van belang dat je in de gaten houdt hoeveel je nodig hebt om rond te komen. Het liefst bouw je ook een buffer op voor als je een keer op vakantie wilt, of als er in een periode minder opdrachten binnenkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here