Kakeibo: budgetteren voor een rijker leven

0
242
Kakeibo budgetteren voor een rijker leven

Kakeibo is het huishoudboekje dat in Japan door veel mannen en vrouwen wordt bijgehouden. Het biedt inzicht in de dagelijkse uitgaven, waardoor veel overzichtelijk kan worden vastgesteld waar kan worden beknibbeld. Om het meeste uit het leven te halen, is het verstandig om zo effectief mogelijk om te gaan met het geld dat binnenkomt en weer wordt uitgegeven. Uiteraard kun je gaan beleggen, maar met Kakeibo kun je juist heel eenvoudig budgetteren en spaardoelen vastleggen. De methode is in 1904 bedacht om effectief een budget bij te houden. Je kunt hier heel eenvoudig financiële beslissingen en het inkomen onderverdelen over verschillende categorieën voor uitgaven. Een populaire manier om geld mee te besparen voor elk huishouden.

Bespaartips volgens Kakeibo

Het is verstandig om inzicht te krijgen in hoeveel inkomsten er maandelijks binnen komen en welke vaste lasten er allemaal zijn. Ook stel je vast of er bepaalde spaardoelen zijn waar je naartoe wilt werken. Al deze gegevens noteer je in de Kakeibo ofwel het huishoudboekje. Door eveneens bij te houden wat je verder nog uitgeeft, krijg je inzicht in wat je allemaal met je geld doet. Hierdoor krijg je beter in beeld waar je nog eventueel op kunt besparen, door te zien waar mogelijk onnodig veel geld naar toe gaat. De beste bespaartips worden inzichtelijk door alle kanalen in beeld te krijgen, waar geld binnenkomt en weer weggaat. Zo zie je waar mogelijk iets misgaat en wat nodig is om een positieve stroom van geld te genereren.

Inkomsten en uitgaven in kaart brengen

Door verstandig met geld om te gaan, kun je aanzienlijk geld besparen. Als je het sparen niet dusdanig strak trekt, dat je helemaal niets meer uitgeeft, blijft het ontspannen en aangenaam. Het is enkel nodig om je bewust te worden van verantwoorde uitgaven. Soms levert uitgeven namelijk een frisse toestroom aan geld op, door de energie in beweging blijft. Als je goed onderscheid leert maken tussen uitgaven die nodig zijn of gewenst, dan kun je hier zeker grip op krijgen en ontdekken waardoor er onnodig geld wegsluist. Vaak geef je ergens gedurende de maand zomaar geld uit, zonder dat dit vooraf gepland stond of zelfs zonder dat je er werkelijk bewust van bent. Door telkens je uitgaven in beeld te brengen, zie je waar je geld heen gaat en kun je hier beter grip op krijgen.

Besparen door viertal vragen

Door gebruik te maken van Kakeibo word je elke maand weer bewust op de feiten gedrukt. Er zijn hierbij een viertal vragen die je verder kunnen helpen om meer geld te besparen en verantwoord uitgaven te doen. Stel jezelf de vraag ‘Hoeveel geld heb ik ter beschikking?’ door je vaste lasten van je netto-inkomsten af te trekken. Stel maandelijks bovendien een spaardoel op, zodat je weet hoeveel je apart moet leggen om dit te behalen. Vraag drie is gericht op je uitgaven. Door te noteren wat je uitgeeft, kun je ontdekken welke categorieën je aandacht vragen. Als laatste vraag kun je stellen: ‘wat kan ik verbeteren?’. Kakeibo geeft inzicht in je uitgaven en doelstellingen. Als je deze gemakkelijk behalen kunt, ben je goed bezig. Als er nog ergens ruimte voor verbetering is, wordt dit ook gelijk zichtbaar.

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here