Duurzame energie in huis? Dit zijn jouw mogelijkheden!

0
424
duurzaam wonen

De vraag naar duurzame energie neemt steeds verder toe. Een goede ontwikkeling natuurlijk, want hierdoor dragen meer en meer mensen hun steentje bij aan het milieu en dat is nodig ook. De aarde warmt namelijk steeds verder op. Wanneer we hier niets tegen doen, stijgt de zeespiegel binnen een mum van tijd. Hierdoor kan Nederland straks voor een groot deel onder water staan. Heb jij nog geen duurzame energie in huis? Dan ben jij je misschien wel aan het oriënteren op de mogelijkheden die je hebt. Wanneer jij je hier nog nooit eerder in verdiept hebt, is dit niet bepaald makkelijk. Gelukkig zijn wij er om jou een handje te helpen. In de onderstaande tekst vertellen wij jou namelijk welke mogelijkheden jij hebt voor wat betreft duurzame energie in huis.

Groene stroom

Iedere Nederlander is aangesloten bij een energieleverancier. Dit bedrijf zorgt ervoor dat jij over gas en elektriciteit kunt beschikken. Zit jij al jarenlang bij dezelfde leverancier? Dan doe je er goed aan eens naar andere partijen te kijken. Waarom? Allereerst omdat dit behoorlijk wat kan schelen in de prijs. Energieleveranciers hanteren namelijk allemaal andere prijzen. Ten tweede is de stroom die jouw leverancier levert misschien wel niet zo duurzaam. Zo is de kans aanwezig dat er grijze stroom geleverd wordt. Dit is stroom die vrijkomt bij de verbranding van bijvoorbeeld steenkool of aardgas. Veel energieleveranciers bieden tegenwoordig ook groene stroom aan. Deze stroom wordt opgewekt met behulp van zon-, wind- en waterkracht. Groene stroom is dus een stuk beter voor het milieu. Stap jij over naar een leverancier met groene stroom? Dan haal je dus ook duurzame energie in huis.

Investeer in zonnepanelen

Je kunt groene stroom afnemen bij een energieleverancier, maar je kunt ook zelf duurzame energie opwekken. Hoe? Door zonnepanelen op jouw dak te plaatsen. Woon jij in een vrijstaande woning, twee-onder-een-kapwoning of een rijtjeshuis? Dan is het vaak mogelijk om zonnepanelen op jouw dak te plaatsen. Deze panelen zetten zonnestralen om in energie, waardoor jij over duurzame energie beschikt. Plaats deze panelen nooit lukraak op jouw dak. In dat geval bestaat de kans namelijk dat jij ze verkeerd plaatst. Misschien plaats je ze aan de minst zonnige kant, waardoor de panelen minder stroom opwekken. Ook kun jij de boel op de verkeerde manier installeren. In dat geval komt er helemaal geen duurzame energie jouw woning binnen. Wij raden jou dan ook aan om een professionele installateur in te schakelen wanneer jij zonnepanelen wilt.

Plaats een warmtepomp

Het verwarmen van veel woningen gebeurt nu nog middels een gasgestookte cv ketel. Bij nieuwbouwwoningen zien we steeds vaker warmtepompen terug. We maken onderscheid tussen een luchtwarmtepomp en een aardwarmtepomp. Met behulp van eerstgenoemde pomp verwarm jij jouw woning met de buitenlucht. Dit kan zelfs wanneer het buiten behoorlijk hard vriest. Bij zo’n warmtepomp is een gasgestookte ketel dus niet langer nodig. Een andere duurzame manier om jouw woning te verwarmen is met een aardwarmtepomp. Deze variant pompt warm water op uit de aarde om een woning mee te verwarmen. De aardwarmte zit in ons land bijzonder diep, waardoor dit een vrij prijzige optie is. Daarom wordt er ook geregeld gebruikgemaakt van bodemwarmte. Bodemwarmte is afkomstig van de warmte die de zon afgeeft aan de aardboden.

Ga duurzaam wonen

Indien jij groene stroom afneemt van jouw energieleverancier of zonnepanelen op jouw dak hebt liggen, is er sprake van duurzame energie. Deze energie wordt voor tal van zaken gebruikt, bijvoorbeeld voor het verwarmen van jouw woning middels een warmtepomp. Dit gebeurt voornamelijk op koude dagen. Ondanks dat jij duurzame energie hebt, wil dit nog niet zeggen dat jij hier ook lange tijd van kunt genieten. Om de warmte binnen te houden, moet jouw woning namelijk wel goed geïsoleerd zijn. Zorg er in ieder geval voor dat jouw dak goed geïsoleerd is. Warmte stijgt namelijk op, waardoor het snel via het dak verdwijnt. Dit is zeker het geval wanneer er geen isolatie aanwezig is. Overweeg daarnaast ook zeker om spouwmuurisolatie aan te brengen en dubbel glas of HR++ glas te plaatsen. Indien jouw woning goed geïsoleerd is, geniet je namelijk veel langer van de duurzame energie. Neem jij de stroom nog af? Dan merk je snel genoeg dat jij door goede isolatie ook bespaart op jouw energierekening!

Lees ook: Zes manieren om je woonkamer een budgetproof make-over te geven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here