Hoe helpt sport jouw kind om een doorzetter te worden?

0
315
sport kinderen

Sporten is goed voor je gezondheid en daarnaast is het natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Niet gek ook dat ouders hun kinderen al op jonge leeftijd warm proberen te maken voor sport. Bij de een lukt dit echter makkelijker dan bij de ander. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan de aanleg. Niet iedereen is bijvoorbeeld even lenig of atletisch of is gezegend met een goede conditie. Daarnaast ontbreekt het sommige kinderen aan doorzettingsvermogen. Zonder doorzettingsvermogen wordt sporten natuurlijk een stuk minder leuk. Je gelooft in dat geval niet in je eigen kunnen en geeft het snel op. Uiteraard wil je als ouder niet dat jou kind hiermee te maken krijgt. Zorg er in dat geval voor dat jouw zoon of dochter in ieder geval blijft sporten. Sport helpt jouw kind namelijk om aan zijn/haar doorzettingsvermogen te werken. Maar hoe helpt sport eigenlijk om een doorzetter te worden?

Je leert met tegenslagen omgaan

In iedere sport kennen we winnaars en verliezers. Wanneer je wint is het hartstikke leuk, wanneer je verliest natuurlijk niet. Zeker kinderen kunnen behoorlijk lijden onder een nederlaag tijdens een wedstrijd, toernooi en soms zelfs op de training. Dit kan erin resulteren dat de zin om te gaan sporten verdwijnt. Indien dit lange tijd aanhoudt, wil jou kind mogelijk wel stoppen met sporten. Ga in dat geval het gesprek met hem/haar aan. Vraag wat er speelt en waarom het plezier ineens verdwenen is. Belangrijk is om vooral niet te snel op te geven. Nederlagen helpen juist om een echte doorzetter te worden. Na regen komt immers altijd zonneschijn. Wanneer jouw kind na verloop van tijd weer een overwinning boekt, voelt dit vast goed. In dat geval is niet alleen de tegenstander verslagen, maar ook de tegenslag van de afgelopen periode. Hierdoor krijgt het doorzettingsvermogen van jouw kind natuurlijk ook een flinke boost. Hij/zij zal zodoende merken dat er doorgezet moet worden om een prestatie te behalen.

Een idool doet wonderen

Kinderen dromen van kleins af aan vaak om de top van de sport te bereiken. Dit is echter niet voor iedereen weggelegd. Toch heeft ieder kind op jonge leeftijd een idool. Dit kan bijvoorbeeld een voetballer zijn van een Nederlandse of Europese topclub of een volleybalster of hockeyster van het nationale elftal. Zo’n idool is een voorbeeldfunctie voor jouw kind. Hij/zij wil zich ongetwijfeld spiegelen aan dit individu en net zo goed worden als de sporter in kwestie. Om dit te bereiken moet er natuurlijk hard gewerkt worden. Je moet namelijk flink doorzetten om de top van de sportwereld te bereiken. Dit doe je natuurlijk niet op latere leeftijd, maar hier begin je van kinds af aan al mee. Wanneer jouw kind zich spiegelt aan een sporter, heeft dit dus ook direct een positief effect op zijn/haar doorzettingsvermogen.

Plezier moet altijd op de eerste plaats staan

Sommige mensen sporten puur prestatiegericht. Het is voor hen belangrijk om zoveel mogelijk te winnen. Bij een nederlaag krijgt hun zelfvertrouwen een flinke krenk. Dit kan opbeurend werken, want zodoende weet je dat je de volgende keer beter je best moet doen. In het geval van kinderen is het niet verstandig het sporten op deze manier aan te vliegen. Plezier moet namelijk altijd op de eerste plaats staan. Wil jij graag dat jouw zoon/dochter de absolute top haalt in een bepaalde sport? Dan hamer je waarschijnlijk constant op de prestaties. Dit heeft echter geen zin wanneer jouw kind hierdoor geen plezier beleeft aan de sport. Laat jouw zoon/dochter dan ook vooral ervaren hoe leuk een sport kan zijn. Wanneer hij/zij het een leuke sport vindt, gaat jouw kind automatisch beter zijn/haar best doen. De prestaties zullen in dat geval vanzelf volgen en het doorzettingsvermogen groeit zo met de dag.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here