Gezonder door een beter zithouding? Zo zit je goed!

0
320
zithouding kantoor

Heb jij regelmatig last van je rug? Dan kan dit natuurlijk verschillende oorzaken hebben. Mogelijk heb jij wel verkeerd getild, waardoor het in je rug is geschoten. Daarnaast heb je misschien wel verkeerd gelegen in bed. Een andere veel voorkomende oorzaak van rugpijn is een verkeerde zithouding. De meeste Nederlanders brengen een groot deel van hun tijd zittend door. Daarom is een juiste houding ontzettend belangrijk. Toch weten veel mensen niet precies hoe zij goed zitten. Er wordt vaker naar het comfort gekeken dan naar de manier waarop gezeten wordt. Jij wilt immers ook fijn zitten. Laat comfort echter niet de boventoon voeren. Dit kan namelijk grote gevolgen hebben voor jouw gezondheid. Wil jij gezondheidsklachten voorkomen en voortaan juist zitten? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou in deze tekst een aantal tips voor een goede zithouding!

1. Zorg dat je rechtop zit

Rechtop zitten lijkt vanzelfsprekend. Toch zijn er maar weinig mensen die echt goed rechtop zitten. Deze zitpositie vindt namelijk lang niet iedereen even fijn. Werk jij vanaf kantoor? Dan is het belangrijk om een goede bureaustoel te hebben. Een goede bureaustoel helpt jou namelijk bij het zitten in de juiste houding. Zo zit je in een bureaustoel bijvoorbeeld automatisch rechtop wanneer je met je rug plaatsneemt tegen de leuning. Ook thuis is het echter belangrijk om rechtop te zitten. Schuif tijdens het eten jouw stoel dan ook altijd zo strak mogelijk onder of tegen de tafel. Op deze manier dwing jij jezelf om met de rug tegen de leuning te zitten. In de zithoek rechtop zitten is voor mensen vaak een stuk lastiger. Hier staan vaak luie stoelen waarin je heerlijk kunt hangen. Eventjes hangen is niet erg, maar pas wel op dat je dit niet te lang doet. Rugklachten ontstaan immers binnen de kortste keren.

2. Stel een bureaustoel altijd goed in

Zit jij voor je werk nagenoeg de hele dag in een bureaustoel? Dan is het belangrijk dat deze op jouw lichaam is afgesteld. We haalden hierboven al even de rugleuning van een bureaustoel aan. Jij moet in jouw bureaustoel makkelijk met jouw rug tegen de volledige leuning kunnen zitten. Het is echter niet alleen de rugleuning die een belangrijke rol speelt bij een juiste zithouding. Ook het zitvlak moet goed afgesteld zijn. Wanneer dit vlak goed afgesteld is? Zodra jouw onder- en bovenbenen ten opzichte van elkaar in een hoek van ongeveer 90 graden staan. Je kunt in dat geval jouw voeten plat op de grond zetten. Tot slot willen wij je nog meegeven vooral de hele bureaustoel te gebruiken. Ga dus niet op het puntje van je stoel zitten, maar neem plaats volledig achterin de stoel. En laat je armen natuurlijk ook rusten op de armleuningen.

3. Denk aan de hoogte van het werkblad

Een goede afstelling van een bureaustoel draagt bij aan een goede zithouding. Het is echter niet alleen de stoel die hieraan bijdraagt. Ook de hoogte van het werkblad speelt namelijk een belangrijke rol bij het aannemen van een goede houding. Jij neemt namelijk een verkeerde houding aan wanneer het werkblad te hoog of juist te laag is. Bij een te laag werkblad moet je voorover kijken en zit je vaak wat schuiner naar voren. Indien jij dit lange tijd doet, kan dit rugklachten met zich meebrengen. Een te hoog werkblad is daarentegen ook niet bepaald goed voor jouw houding. Wat de juiste hoogte is? Wij raden mensen altijd aan de hoogte van het werkblad altijd af te stemmen op de hoogte van de armleuningen van de bureaustoel. Helaas is dit niet bij ieder werkblad mogelijk. Wil jij er zeker van zijn dat je in de juiste houding zit? Overweeg dan om voor een verstelbaar bureau te kiezen. Hierdoor is het een fluitje van een cent om jouw werkblad en hoogte van de armleuningen op elkaar af te stemmen. Bovendien kun je sommige verstelbare bureaus zelfs zo hoog opdraaien dat jij er aan kunt staan. Op deze manier kun jij zitten en staan met elkaar afwisselen en dat is een stuk beter voor jouw gezondheid!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here