Tien tips om je motivatie te behouden bij sporten

0
305
sport motivatie

Sporten is goed voor je gezondheid. Niet gek ook dat veel Nederlanders een sport beoefenen. Zit jij op een teamsport? Dan is het vaak niet lastig om jezelf te motiveren om te gaan sporten. Bij veel teamsporten is het immers een morele verplichting om te sporten. Kom je geregeld niet opdagen? Dan krijg je dit ongetwijfeld van je teamgenoten te horen. Ben jij een individuele sporter? Dan is het een stuk lastiger om je telkens weer te motiveren om te gaan trainen. Het kan zelfs zo erg zijn dat je lange tijd niet sport. Heb jij ook moeite om de motivatie om te gaan sporten te behouden? Dan wil je hier ongetwijfeld verandering in brengen. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou hieronder namelijk tien tips om je motivatie te behouden bij het sporten!

1. Stel doelen voor jezelf

Wanneer jij doelen stelt voor jezelf, heb je iets om naartoe te werken. Heb jij geen doelen? Dan vraag jij je mogelijk af waarom je eigenlijk aan het sporten bent. Dit kan ervoor zorgen dat de motivatie snel verdwijnt. Daarom raden wij jou aan heldere doelen te stellen. Je blijft zo gemotiveerd, want je wilt natuurlijk niet falen.

2. Beloon jezelf regelmatig

Sport jij om overtollige kilo’s te verliezen? Dan begin je waarschijnlijk fanatiek. De kans is aanwezig dat de motivatie op een gegeven moment steeds verder afneemt. Hierdoor ga jij mogelijk niet of nauwelijks meer sporten. Probeer in dat geval te werken met beloningen. Beloon jezelf wanneer je een doel hebt bereikt of vaak hebt gesport in een week of maand. Je zult zien dat dit effect heeft!

3. Plan gunstig voor jezelf

Wil jij meerdere malen per week sporten? Plan dit dan wel op moment dat je er voldoende tijd voor hebt. Neem bijvoorbeeld de ochtend of avond als vast sportmoment. Op deze dagdelen doen zich niet zo snel onverwachte dingen voor, iets dat halverwege de middag bijvoorbeeld een stuk aannemelijker is.

4. Neem vaste patronen aan

Om jezelf gemotiveerd te houden toch te gaan sporten, is het handig om vaste patronen aan te nemen. Kies niet alleen dagdelen, maar neem ook vaste dagen waarop jij gaat sporten. Op deze manier verloopt het een stuk meer gestructureerd. Door gestructureerd te werk te gaan, wordt het makkelijker om je aan jouw vaste sportdagen te houden en verlies jij je motivatie minder snel.

5. Sport samen met iemand

Sommige mensen vinden het heerlijk om in hun eentje te sporten, terwijl andere het juist ongezellig vinden. Wil jij wat meer gezelligheid tijdens het sporten? Ga dan samen met een vriend of vriendin sporten. Op deze manier wordt het een stuk leuker en het helpt jou ook gemotiveerd te blijven. Jij en je vriend/vriendin kunnen elkaar namelijk motiveren om toch te gaan sporten.

6. Noteer de voortgang

Veel mensen sporten om af te vallen. Ga jij geregeld naar de sportschool om kilo’s te verliezen? Dan sta je ongetwijfeld ook geregeld op de weegschaal. Je probeert dit ongetwijfeld enigszins bij te houden. Richt je echter niet tot de kilo’s die jij weegt, maar die je in de sportschool gebruikt. Door te sporten train jij je spieren, waardoor je gewicht ook toeneemt. Dit kan zorgen voor motivatieverlies.

7. Loop niet te hard van stapel

Iemand die af wil vallen, heeft aan het begin vaak geen moeite om motivatie te vinden. Na verloop van tijd kan het sporten wat in het slop geraken. Mogelijk verlies jij de zin om te sporten als het niet snel genoeg gaat met de kilo’s. Het kan ook zijn dat jij te hard van stapel bent gelopen en geblesseerd bent geraakt. Ook hierdoor kan jij jouw motivatie verliezen. Bouw het dus rustig op, zodat je door kunt blijven gaan met sporten.

8. Ga een uitdaging aan

Vind jij het maar lastig om gemotiveerd te blijven tijdens het sporten? Overweeg dan een uitdaging aan te gaan. Dit kan met een vriend, kennis of familielid, maar ook bij een sportschool. Veel sportscholen hebben tegenwoordig een speciaal programma waarmee zij jou uitdagen. Je hebt hierdoor echt iets om naar toe te werken en dat heeft natuurlijk een positieve invloed op jouw motivatie.

9. Stay positive

Werpt het sporten nog niet zijn vruchten af? Zorg er dan vooral niet voor dat jij negatief gaat denken. Dit zorgt er namelijk ook voor dat je steeds wat meer motivatie verliest. Laat je dus vooral niet te snel uit het veld slaan wanneer het even niet lukt. Blijf gewoon volhouden en je zult zien dat het binnen de kortste keren beter gaat.

10. Zet een muziekje op

In de sportschool is het meestal vrij druk. Het is echter niet zo dat je tijdens het sporten met iedereen aan de praat komt. Nee, want iedereen focust zich op sporten. Vind jij het lastig om je te motiveren voor oefeningen? Zorg dan dat je altijd iets bij je hebt waarmee je muziek kunt luisteren. Dit werkt niet alleen in de sportschool, maar natuurlijk ook wanneer je gaat hardlopen bijvoorbeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here