Wat is de Ramadan?

0
330
ramadan

Ieder jaar vieren Moslims de Ramadan. Misschien heb je er zelf ook iets van meegekregen, of ben je zelf een van de honderdduizenden gelovigen die aan het vasten is. Het is een bijzondere periode voor mensen die het Islamitische geloof aanhangen. Wat is de Ramadan precies?

Periode van inkeer en bezinning

Ramadan is voor moslims een periode van inkeer en bezinning. In deze maand staan ze onder andere stil bij de miljoenen mensen over de hele wereld die niet of nauwelijks te eten hebben. Ook is het een maand waarin het uithoudingsvermogen, de discipline en de zelfbeheersing van een persoon sterk wordt getest. Tijdens de Ramadan mag er tussen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat namelijk niet gegeten worden. Ook roken, schelden, kwaadsprekerij en geslachtsgemeenschap is in deze periode verboden

Solidariteit met de armen

Het vasten tijdens de Ramadan creëert solidariteit met de vele armen op de wereld. Het vasten is verplicht en wordt gezien als een van de vijf zuilen van de Islam. Het creëert solidariteit met de vele armen op de wereld.

Uitzondering

Overigens is niet iedere Moslim verplicht om te vasten. Een paar groepen vormen namelijk een uitzondering:

– Zwangere vrouwen
– Jonge kinderen
– Zieken
– Militairen in oorlogstijd

Ochtend- en avondmaaltijd

In vroege ochtend en na zonsopgang mogen de Moslims die meedoen aan de Ramadan wel eten. De ochtendmaaltijd wordt ‘sohor’ genoemd, en de avondmaaltijd iftar. Moslims begroeten elkaar tijdens deze periode met ‘Ramadan Moebarak’ wat “gezegende Ramadan’ betekent.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here