Wat is het suikerfeest?

0
422
suikerfeest

Jaarlijks doen miljoenen Moslims over de hele wereld aan de Ramadan. Men vast de hele dag uit solidariteit met de armen. Na de Ramadan is het tijd voor het Suikerfeest. Wat houdt het Suikerfeest precies in?

Suikerfeest

Het Suikerfeest is een moment waar Moslims elk jaar reikhalzend naar uit kijken. In de Arabische wereld wordt het ook wel ‘Eid El Fitr’ of ‘Şeker Bayramı’ genoemd. Letterlijk vertaald betekent dit ‘feestdagen ter gelegenheid van het breken van het vasten’. Het luidt dan ook het einde van de Ramadan. De gehele dag is het zeer druk in de moskee en bij mensen thuis. In de moskee doen de Moslims zelfs een speciaal gebed voor deze bijzondere feestdag. Daarna gaat men bij familie op bezoek en genieten ze met elkaar van allerlei lekkernijen om je vingers bij af te likken.

Groot feest

Het Suikerfeest is een belangrijk moment voor Moslims. Het betekent dat ze hun vastenperiode goed hebben doorstaan. De stemming bij de mensen is dan ook zeer feestelijk. Iedereen gaat op zijn best gekleed, en vrouwen laten vaak henna op hun handen tattoeëren.

Datum van het Suikerfeest

Het Suikerfeest valt elk jaar op een andere datum. Dit heeft te maken met het feit dat Moslims gebruik maken van de Islamitische kalender. Deze verschilt sterk van de Nederlandse kalender. Zo is de Islamitische kalender 11 dagen korter dan de Nederlandse zonnekalender. Wel zijn de data voor het Suikerfeest van de komende jaren al bekend:

– Zondag 25 juni 2017
– Vrijdag 15 juni 2018
– Dinsdag 4 juni 2019
– Zondag 24 mei 2020

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here