Zo kun je oververhitting voorkomen

0
321
vrouw strand

Het weer in Nederland is op zijn zachtst gezegd wisselvallig te noemen. In de winter is het koud, in de zomer warm en er valt veel regen. In de zomermaanden kan het in ons land zelfs ontzettend heet worden. De temperatuur komt steeds vaker en vaker boven de 30 graden Celsius uit. Sommige mensen vinden dit heerlijk, maar hoge temperaturen brengen ook gevaren met zich mee voor jouw gezondheid. Zo droog je bijvoorbeeld een stuk sneller uit bij warm weer. Goed blijven drinken is dan ook het advies. Daarnaast ligt oververhitting altijd op de loer wanneer het ontzettend warm is. Jij wilt natuurlijk niet oververhit raken tijdens een zomerse dag. Wij helpen je hier graag een handje bij. Daarom vertellen wij je in onderstaande tekst hoe jij oververhitting kunt voorkomen!

Zoek het water op

De makkelijkste manier om oververhitting te voorkomen is door je lichaam koel te houden. En waar kan dit beter dan bij het water? Worden er hoge temperaturen voorspeld? Dan doe je er dus goed aan om een waterpartij op te zoeken. Wanneer jij het warm krijgt, kun je namelijk eenvoudig verkoeling zoeken in het water. Daarna kun je weer even lekker op jouw handdoekje of strandbedje gaan liggen om te genieten van de zon. Op deze manier krijg jouw lichaam ook nog eens een kleurtje. Zorg er echter wel voor dat je vaak genoeg even het water ingaat. Doe je dit slechts één keer over een hele dag? Dan is de kans op oververhitting alsnog aanwezig.

Neem af en toe plaats in de schaduw

Ben jij dol op mooi weer? Dan neem jij op zonnige dagen vast en zeker graag plaats in de zon. Op deze manier krijgt jouw lichaam namelijk een bruin kleurtje. En daarnaast is het natuurlijk gewoon heel erg fijn. Maak het echter niet te gek. Wanneer je een hele dag in de zon ligt, loop je namelijk het risico op oververhitting. Wij raden je dan ook zeker niet aan om de hele dag in de zon te blijven liggen. Staan er bijvoorbeeld een paar bomen in de omgeving? Of is er iets van een overkapping of afdakje in de buurt? Zoek dan zo af en toe de schaduw op. Is dit niet het geval? Neem dan zelf een parasol mee, zodat je altijd schaduw kunt creëren. In de schaduw geef jij jouw lichaam namelijk de gelegenheid om weer enigszins af te koelen. Vergeet je ook vooral niet in te smeren wanneer je veel tijd in de zon doorbrengt.

Vul de vochtvoorraad aan

Het menselijk lichaam bestaat voor meer dan de helft uit vocht. Bij inspanning verlies jij een deel van dit vocht in de vorm van zweet. Ook op warme dagen gaat er veel van dit vocht verloren. Wanneer je lange tijd in de zon verblijft, ga je namelijk ook zweten. Vergeet jij regelmatig te drinken? Dan droogt je lichaam mogelijk wel uit. De kans op oververhitting is in dat geval natuurlijk ook een stuk groter. Daarom raden wij jou aan de vochtvoorraad regelmatig aan te vullen. Doe dit bij voorkeur met water. Hier zitten namelijk geen andere stoffen in, waardoor je zeker weet dat het honderd procent vocht is dat er in jouw lichaam komt. Wij raden je aan om vooral koude dranken te drinken. Hierdoor daalt jouw lichaamstemperatuur namelijk een stuk sneller, wat de kans op oververhitting kleiner maakt.

Neem voldoende rust

Wil jij oververhitting voorkomen? Dan doe je er goed aan regelmatig rust te pakken op warme dagen. Op deze manier gun jij jouw lichaam de tijd om bij te komen en af te koelen. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je regelmatig een dutje moet gaan doen. Het is bijvoorbeeld ook al voldoende om een half uurtje in de stoel te gaan zitten of op de bank te liggen. Zorg er uiteraard wel voor dat je uit de zon blijft. Doe je dit niet? Dan heeft het rusten weinig effect. Daarnaast raden wij je aan je vooral niet te veel in te spannen bij warm weer. Jouw lichaam is dan namelijk constant actief en daardoor loop jij meer risico op oververhitting.

Draag luchtige kleding

Is er ontzettend warm weer voorspeld? Dan kan jouw lichaam oververhit raken. Tegenwoordig dragen veel mensen strakke kleding. Op warme dagen is dit echter niet aan te raden. Waarom niet? Omdat deze kleding jouw lichaam niet de kans geeft goed te ademen. Luchtige kleding dragen is dan ook zeker verstandig op warme dagen. Laat die strakke spijkerbroek dus eens in de kast liggen en kies voor een jurk of een rok. Op deze manier kan jouw lichaam de warmte een stuk makkelijker afstoten. En hoe makkelijker warmte afgestoten wordt, des te kleiner de kans op oververhitting!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here