Sporten tijdens de zwangerschap?

0
326
zwanger en sport

Over sporten en zwangerschap wordt op het internet behoorlijk veel geschreven. De één zegt dat het gewoon kan, terwijl de ander van mening is dat jij er niet goed aan doet. Indien jij een fervent sporter bent en plots zwanger raakt, zorgt dit ongetwijfeld voor de nodige hoofdbrekens. Jij wilt jouw lichaam immers in goede vorm en conditie houden. Wanneer je negen maanden lang niets doet, lukt dit je vast en zeker niet. Wil jij nu eigenlijk wel eens weten waar je eigenlijk aan toe bent? Dan ben je hier aan het juiste adres. In de onderstaande tekst gaan wij namelijk dieper in op sporten tijdens de zwangerschap. Na het lezen van deze tekst kun jij ongetwijfeld zelf oordelen of het al dan niet verstandig is om te sporten tijdens de zwangerschap.

Je lichaam verandert

Bij een zwangerschap verandert het lichaam. In het beginstadium is er nog niet veel van te merken, maar langzaam maar zeker groeit jouw buik steeds verder. Dit brengt een aantal nadelen met zich mee. Zo hebben alle veranderingen in jouw lichaam effect op de conditie. Heb jij een relatief goede conditie? Dan merk je tijdens een zwangerschap ongetwijfeld dat deze snel minder wordt. Hoe dit komt? Doordat er minder lucht in jouw longen past. Je uithoudingsvermogen vermindert hierdoor, waardoor je sneller moe wordt. Daarnaast heeft het hart meer moeite om zuurstof door jouw bloedbanen te pompen. Dit komt omdat het hart bij een zwangerschap voor twee moet werken. Ook dit heeft dus een negatieve invloed op jouw conditie en uithoudingsvermogen.

Wel of niet sporten tijdens een zwangerschap?

Over het algemeen kan sporten tijdens een bevalling geen kwaad. Sterker nog, het is juist goed. Jij kunt doorgaans zonder problemen door blijven sporten tot het moment dat je bijna moet bevallen. Doe dit overigens alleen wanneer er sprake is van een gezonde zwangerschap. Hebben er al diverse malen complicaties opgetreden? Dan is het niet verstandig om te blijven sporten. Dit kan de problemen namelijk alleen nog maar verder vergroten. Heb jij geen problemen? Sport dan gewoon lekker door. Verwacht echter niet dat je intensief door kunt sporten tot het moment dat jij uitgerekend bent. Hierboven kon je al lezen dat jouw lichaam behoorlijk wat verandering ondergaat. Het is daarom ook noodzakelijk om jouw sportschema aan te passen op deze veranderingen.

Schakel hulp in

Ben jij zwanger en wil jij lekker door blijven sporten? Dan is het aan te raden een sportschema op te stellen. Lang niet iedereen heeft echter ervaring met een dergelijk schema. Vind jij het ook lastig om een begin te maken? Schakel dan de hulp in van bijvoorbeeld een personal trainer. Hij/zij weet namelijk precies wat er komt kijken bij het opstellen van zo’n schema. Ook kun je in een sportschool tegenwoordig vaak een schema op laten stellen voor tijdens een zwangerschap. Door zo´n aangepast schema wordt het voor jou een stuk makkelijker om door te sporten tot het moment dat je bijna moet bevallen.

De voordelen van sporten tijdens jouw zwangerschap

Sommige mensen zeggen dat sporten tijdens een zwangerschap gevaarlijk is. In het geval van een gezonde zwangerschap is dit echter niet aan de orde. Althans, niet wanneer jij voldoende rekening houdt met de zwangerschap tijdens het sporten. Wist je dat sporten tijdens een zwangerschap ook de nodige voordelen voor jezelf heeft? Door te sporten heb je bijvoorbeeld minder snel last van verschillende kwalen tijdens jouw zwangerschap. Daarnaast kom je ook nog eens op een gezonde manier aan, omdat je spiermassa groeit door te sporten. Houd jij jouw conditie redelijk op peil tijdens de zwangerschap? Dan heb je hier ook bij de bevalling profijt van. Daarnaast herstel je na de bevalling ook sneller wanneer je gedurende de negen maanden zwangerschap blijft sporten.

Last but not least: het is goed voor de baby

Hierboven las je dat sporten tijdens een zwangerschap goed is voor jezelf. Jij bent echter niet de enige die ervan profiteert. Ook de baby in jouw buik heeft er namelijk baat bij dat jij blijft bewegen tijdens jouw zwangerschap. Waarom? Omdat de doorbloeding van jouw lichaam beter wordt door te sporten. Ook de doorbloeding richting de placenta verloopt zo een stuk beter. Jij hoeft er zodoende niet bang voor te zijn dat de placenta tegen de bevalling aan niet meer goed zijn werk doet. Waarom dit belangrijk is? Omdat jouw kind hierdoor in de toekomst minder kans loopt om chronisch ziek te worden. Kortom: reden genoeg dus om tijdens jouw zwangerschap lekker actief te blijven!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here