Waar moet je op letten als je een elektrische fiets koopt?

0
204
elektrische fiets

Ben je van plan om van je oude vertrouwde fiets over te stappen op een e-bike? Dan komt er een heleboel informatie op je af. Termen en specificaties die je nu nog niks zeggen, maar die je wel mee moet nemen in je beslissing. Hoe zorg je ervoor dat je de juiste fiets uitkiest?

Waar ga je hem voor gebruiken?

Het allerbelangrijkste om mee te nemen in je beslissing, is het doel wat je met je nieuwe fiets hebt. Waar ga je hem gebruiken? Ben je vooral van plan om er korte ritjes in de bebouwde kom mee te maken? Of wil je hem juist gaan gebruiken om lange tochten te maken?

Wat je met je fiets wilt gaan doen, heeft invloed op het soort fiets die het best bij je past. Net als bij reguliere fietsen zijn er ook bij elektrische fietsen verschillende modellen te koop. Handige stadsfietsen, vaak wat lichter en wendbaarder, en voorzien van genoeg mogelijkheden om (boodschappen)tassen mee te vervoeren. Maar ook meer sportieve modellen, die juist beter geschikt zijn om op wat ruiger terrein mee rond te toeren. Kies het model dat het best bij jou en je plannen past, dat fietst het fijnst.

Hoe ver ga je?

Heb je het model uitgekozen, dan moet je ook gaan nadenken over hoe lang de afstanden zijn die je met je nieuwe e-bike wilt gaan afleggen. Gaat het om korte ritjes, minder dan 10 kilometer per dag? Of wil je er juist lang, misschien wel meer dan 80 kilometer mee op een dag kunnen fietsen? De afstand die je af wil leggen heeft invloed op de accu die je het best kunt kiezen: voor kortere ritjes kun je met een veel lichter model dan wanneer je juist verre afstanden af wilt leggen.

Natuurlijk kijk je ook naar de mate van ondersteuning die je wenst. Een reguliere elektrische fiets ondersteunt je tot een snelheid van 25 kilometer per uur. Er zit echter wel verschil in vermogen: een motor met een wat zwaarder vermogen helpt je net een beetje harder een heuvel op dan een lichtere variant. Woon je in een heuvelachtig gebied, dan is het zeker iets waar je op moet letten. Maar ook als je dagelijks een viaduct op moet fietsen kan een wat sterkere motor prettig zijn.

Gaat het je duizelen bij al deze informatie? Niet zo vreemd. Een e-bike is een dure aanschaf, en juist de hoeveelheid keuzes die je moet maken kan het lastig maken om de juiste te kiezen. Ga daarom altijd op zoek naar advies van iemand die er verstand van heeft. Stella fietsen bijvoorbeeld, die alleen maar elektrische fietsen verkopen en dus echte e-bike experts zijn. Maar vraag ook eens naar ervaringen bij mensen in je kennissenkring die al een e-bike rijden, zij kunnen je vast ook goede tips geven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here