Een kat als huisdier? Dit heb je nodig!

0
382
kitten

Een kat behoort tot één van de populairste huisdieren in ons land. Misschien is het beestje zelfs wel hét populairste huisdier van Nederland. Dit heeft verschillende redenen. Zo is een kat natuurlijk hartstikke gezellig. Jij kunt het beestje bijvoorbeeld aaien en ermee knuffelen. Daarnaast heb je er zelf niet veel werk mee. Je hoeft alleen maar te zorgen dat er geregeld eten is en je moet de kattenbak zo nu en dan schoonmaken. Een kat bezorgt jou dus heel wat minder werk dan bijvoorbeeld een hond. Jij hoeft het huisdier immers niet uit te laten. Katten redden zichzelf prima in de buitenlucht en keren vrijwel altijd weer terug naar huis. Krijg jij binnenkort ook een kat als huisdier? Dan is het zaak om goed voorbereid te zijn op de komst van dit beestje. Maar wat heb je eigenlijk allemaal nodig wanneer jij een kat krijgt? Je leest het in onderstaande tekst!

Een kattenbak

Waar een hond vaak slaapt in een mand, bench of op een kussen, slaapt een kat vaak overal en nergens. Het is niet zo dat het beestje een eigen huisje heeft. Sommige mensen begrijpen dan ook niet goed waarom een kattenbak noodzakelijk is. Jij moet echter weten dat deze bak niet bedoeld is voor het slapen. Een kat gebruikt deze bak namelijk als toilet. Hier doet het beestje zijn behoeften in. Een kattenbak is er in allerlei verschillende soorten en maten. Weet wel dat niet iedere kat ook elke kattenbak fijn vindt. Zo hebben sommige katten een hekel aan een kattenbak met een klepje. Hierdoor wordt het binnen namelijk behoorlijk donker, wat ertoe kan leiden dat de kat zijn behoeften elders gaat doen. Vergeet vooral niet om jouw kattenbak met kattengrind te vullen. Deze korrels absorberen de uitwerpselen van het dier namelijk. Hierdoor wordt de stank in jouw woning geneutraliseerd.

Een kattenluik

Van nature mag een kat zich graag bewegen. In huis heeft hij hier niet heel veel mogelijkheden toe. Het beestje mag dan ook graag buiten zijn. Jij kunt er natuurlijk voor kiezen om jouw kat zo nu en dan buiten neer te zetten. De kans is echter groot dat het beestje op avontuur gaat. In dat geval kan de kat maar zo een paar uur weg zijn. Jij hebt ongetwijfeld niet de tijd om hierop te wachten. Overweeg daarom een kattenluik in jouw deur te plaatsen. Wat het nut is van zo’n luik? Dat jouw kat naar buiten kan wanneer hij dat wil. Bovendien hoef jij niet te wachten tot het beestje terugkeert van zijn avontuur in de buitenlucht. Via het luikje kan de kat namelijk ook weer naar binnen. Dankzij zo’n kattenluik kan jouw kat dus helemaal zijn eigen gang gaan.

Speelgoed

Niet iedereen is er fan van om katten naar buiten te laten. Zij lopen hier bijvoorbeeld het risico om aangereden te worden. Deze kans is natuurlijk een stuk groter wanneer jij in de buurt van een drukke weg woont dan in het buitengebied. Het is echter niet verplicht om katten naar buiten te laten. Het beestje kan zich binnen namelijk ook prima vermaken. Het is in dat geval wel zaak dat jij zorgt voor voldoende vermaak voor het beestje. Koop bijvoorbeeld een aantal speeltjes waar jouw kat zich lange tijd mee kan vermaken. De beste manier van vermaak is waarschijnlijk een krabpaal. Deze is er in allerlei soorten en maten. Jouw kat kan zich helemaal uitleven op zo’n paal. Bovendien is de kans groot dat jouw meubels zo bespaard blijven van krassen. Indien katten zich vervelen, gaan zij namelijk vaak krabben. Als er geen krabpaal aanwezig is, worden jouw meubels ongetwijfeld het slachtoffer.

Eten en drinken

Net als mensen moeten katten ook eten en drinken. Zorg er dan ook voor dat jij dit in huis hebt alvorens de kat arriveert. Wat jij het beestje kunt voeren? Van alles. Er zijn bijvoorbeeld speciale brokjes voor katten. Daarnaast kun jij het beestje ook blikvoer of vers vlees voorschotelen. Hier zijn katten namelijk ook dol op. Pak niet lukraak een zak brokken, blikvoer of vers vlees, maar kijk eerst wat er allemaal in zit. Niet alle voeding is goed voor iedere kat. Voor wat betreft het drinken volstaat water. Katten zijn echter ook dol op melk. Schotel het diertje daarom ook af en toe wat melk voor. Het is overigens ook nog wel handig om te zorgen voor een voer- en drinkbak. Laat deze altijd op dezelfde plek staan, zodat de kat weet waar hij moet zijn als hij honger of dorst heeft. Het is ook handig om altijd wat eten en drinken in de bakken te laten zitten. Hierdoor kan jouw kat altijd wat eten of drinken wanneer hij honger of dorst heeft.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here