Tips bij het beginnen met beleggen

0
343
beleggen beurs

Speel jij al langere tijd met de gedachten om met jouw geld te gaan beleggen? Dan wordt het de hoogste tijd om de daad bij het woord te voegen! In de praktijk blijkt het vaak dat beleggen toch een stuk lastiger is dan veel mensen op voorhand denken. De systemen die jij gebruikt om te beleggen zijn vaak behoorlijk ingewikkeld en daarnaast is de koers voor veel beginners niet goed te begrijpen. Ook komen er vaak allerlei termen om de hoek kijken die een beginner niets zeggen. Dit weerhoudt veel mensen ervan om te beginnen met beleggen. Laat jij je niet zo snel uit het veld slaan? Hartstikke goed! Als beginnende belegger is het altijd aan te raden je te oriënteren op het beleggen. Daarnaast kun je vast en zeker ook een aantal handige tips gebruiken. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. Wij geven je hieronder namelijk tips die jij goed kunt gebruiken om te beginnen met beleggen!

1. Begin niet voordat je de beurs begrijpt

Deze tip lijkt misschien een openstaande deur, maar we noemen hem hier toch. Waarom? Omdat veel beginnende beleggers deze fout maken. Heb jij van het ene op het andere moment besloten dat je wilt beleggen? Steek je geld dan niet zo maar in aandelen, obligaties of opties. Het is raadzaam om de beurs eerst goed te begrijpen. Zo is het bijvoorbeeld makkelijk om te weten wat het verschil is tussen aandelen en obligaties. Weet jij dit niet? Steek je geld dan niet lukraak ergens in. De kans dat het verloren gaat is in dat geval namelijk behoorlijk groot. Daarnaast is het geen overbodige luxe om de meest voorkomende termen op de beurs te kennen. Verdiep je dus eerst in het beleggen voordat jij er ook daadwerkelijk een begin mee maakt.

2. Wat is je budget

Een andere veelgemaakte fout onder beginnende beleggers is dat zij geen budget hebben. Sommigen steken direct een groot deel van hun vermogen in aandelen of obligaties. Dit is natuurlijk niet verstandig. Indien jij een verkeerd aandeel kiest, ben jij mogelijk een groot deel van jouw vermogen kwijt. En wat doe je in dat geval wanneer je het geld juist hard nodig hebt? Beleg daarom alleen met geld dat je niet direct hoeft te gebruiken. Stel vooral ook een budget in voor jezelf. Instellen alleen is natuurlijk niet voldoende, want je moet jezelf er ook nog aan houden. Indien jij dit doet voorkom je dat een groot deel van jouw vermogen straks als sneeuw voor de zon verdwijnt.

3. Waar ga je beleggen?

Als belegger heb je vandaag de dag talloze mogelijkheden om jouw geld te investeren. Allereerst kun jij je geld steken in aandelen en obligaties, maar bijvoorbeeld ook in opties. Maak altijd eerst een keuze waarin jij wilt beleggen voordat je ook daadwerkelijk tot aankoop overgaat. Daarnaast kennen we tegenwoordig talloze platformen waar jij kunt beleggen. Ben jij nog niet bekend in de wereld van het beleggen? Dan ben je vast en zeker geneigd zonder enige voorkennis een platform uit te kiezen. Verstandig? Nee, zeker niet. Er zit namelijk behoorlijk wat verschil tussen de platformen waarbij jij jouw geld kunt beleggen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de louche partijen die (helaas) ook op de beleggingsmarkt actief zijn. Vertrouw jouw geld daarom nooit maar zo toe aan een partij. Kijk daarom altijd eerst of er informatie te vinden is over de partij waarbij jij wilt beleggen. Hak de knoop pas door zodra jij weet dat het een betrouwbare partij betreft.

4. Spreid je kansen

Er zijn genoeg beginnende beleggers die beleggen vergelijken met een casino. Het is echter allesbehalve dat. Je hebt hier immers niet de keuze tussen alleen rood of zwart, zoals bijvoorbeeld bij roulette het geval is. Bij roulette is het niet nuttig om jouw kansen te spreiden, want dit levert je uiteindelijk geen winst op. In het geval van beleggen is het juist wel verstandig om het risico te spreiden. Besluit jij al jouw geld in één aandeel te steken? Dan ben je natuurlijk alleen maar afhankelijk van de koers van dit aandeel. Gaat het slecht? Dan is de kans groot dat jij fors verlies maakt. Steek je geld daarom in verschillende aandelen, obligaties of opties. In dat geval ben je niet afhankelijk van slechts één koers. Indien je veel verliest met één aandeel, kun je dit mogelijk weer compenseren met een ander aandeel.

5. Stel een doel voor jezelf

Beginnende beleggers hebben regelmatig als doel om zo snel mogelijk veel geld te verdienen. Geldt dit ook voor jou? Dan kunnen wij je nu direct uit jouw droom ontwaken. De meeste mensen slagen er namelijk niet in om op korte termijn veel geld te verdienen op de beurs. Laat dit dus vooral niet jouw doel zijn, want dan kun je weleens hard onderuit gaan. Het is echter wel verstandig om jezelf een doel te stellen. Dit maakt het ook een stuk makkelijker om te kiezen voor datgene waarin jij belegt. Wil je op korte termijn een leuk bedrag verdienen? Dan zijn aandelen een goede optie. Wil jij echter liever een extraatje voor over een aantal jaar? Kies in dat geval voor obligaties. Bij obligaties loop je minder risico dan bij aandelen. In sommige gevallen krijg je ook een vaste rente. Hierdoor heb je meer zekerheid en dat kan helpen jouw doel(en) te verwezenlijken.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here