Zo creëer je een perfecte, onderhoudsarme tuin

0
292
erfafscheiding

Een groot deel van de woningen in ons land is voorzien van een tuin. Sommige huizen hebben alleen een tuin voor of achter, andere huizen zowel voor als achter. Vrijstaande woningen hebben soms zelfs een tuin rondom het hele huis. Indien jij een tuin hebt, ontkom je niet aan onderhoud. Zo groeit er bijvoorbeeld altijd onkruid in een tuin. Onkruid groeit bijvoorbeeld niet alleen in perkjes met beplanting, maar ook tussen de straat. Voor mensen met groene vingers is dit echter geen probleem. Zij vinden het immers leuk om te tuinieren. Geldt dit niet voor jou? Dan wil je het liefst zo min mogelijk werk aan jouw tuin hebben. Een onderhoudsarme tuin is in dat geval de beste oplossing. Maar hoe krijg je eigenlijk zo’n tuin? Wij geven jou hieronder een aantal opties voor het creëren van een perfecte, onderhoudsarme tuin.

Kunstgras in plaats van echt gras

Heb jij momenteel gras in jouw tuin? Dan moet je dit regelmatig maaien. Wanneer jij namelijk geen onderhoud aan de grasmat uitvoert, groeit het gras tot grote hoogte. Dit ziet er natuurlijk niet bepaald mooi uit. Heb je veel gras? Dan gaat er betrekkelijk veel tijd zitten in het bijhouden van de mat. Heb jij slechts een klein stukje gras? Kies er dan voor om het echte gras te vervangen door kunstgras. Dit ziet er misschien wat minder mooi uit, maar jij hoeft er niet langer onderhoud aan uit te voeren. Kunstgras groeit namelijk niet, jij hoeft het niet te bemesten en het is ook niet nodig om het gras te sproeien. Door te kiezen voor kunstgras hoef jij dus aanzienlijk minder onderhoud uit te voeren.

Kies voor grote tegels

In een tuin met betrekkelijk veel gras kies je waarschijnlijk niet zo snel voor kunstgras. Dit heeft twee redenen. Zo is kunstgras betrekkelijk duur in de aanschaf. Althans, wanneer jij mooi kunstgras wilt dat voor het oog op echt gras lijkt. Toch kun je het verschil vaak goed zien. Het ziet er daarom ook niet echt fraai uit wanneer jij jouw gehele gazon vervangt door kunstgras. Gelukkig is dit ook geen noodzaak om een onderhoudsarme tuin te krijgen. Jij kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen een deel van jouw gazon te vervangen door kunstgras. De rest van de grasmat kun jij eveneens verwijderen en hier tegels voor in de plaats leggen. Kies in dat geval niet voor de kleine waaltjes of klinkers, want hier groeit betrekkelijk veel onkruid tussen. Voor een onderhoudsarme tuin is het beter te kiezen voor grote tegels. Op deze manier ontstaan er minder naden, waardoor onkruid ook minder kans heeft tussen de tegels te groeien.

Maak gebruik van worteldoek

Iedereen heeft een grote hekel aan onkruid. Dit komt voornamelijk omdat het betrekkelijk snel weer terugkeert. Zeker in de lente en de zomer groeit het onkruid ontzettend hard. Helaas kun jij onkruid nooit helemaal weren uit jouw tuin. Gelukkig kun je wel een aantal dingen doen om de hoeveelheid onkruid te beperken. Eén van die dingen is het plaatsen van worteldoek onder de beplanting in jouw tuin. Deze doeken zijn verkrijgbaar in verschillende varianten. Zo heeft het ene doek een fijnere structuur dan de andere. Hoe fijner de structuur, des te lastiger wordt het voor onkruid om er doorheen te dringen. Worteldoek houdt helaas niet alle onkruid tegen, maar het zorgt wel voor aanzienlijk minder onkruid in jouw tuin!

Plant bodembedekkers

Lang niet iedere Nederlander is er fan van om zijn hele tuin vol te gooien met kunstgras en grote tegels. Dit begrijpen wij maar al te goed. Het is natuurlijk ook mooi om wel wat planten in jouw tuin te hebben. Jij kunt er in dat geval voor kiezen om een aantal perkjes aan te leggen. Maar ja, dan krijg je natuurlijk ook weer te maken met onkruid. Die kans wordt een stuk minder wanneer jij bodembedekkers in deze perkje(s) plant. Deze planten groeien namelijk over de bodem van jouw perkje(s). Deze planten vangen het grootste deel van het zonlicht op. Hierdoor wordt het voor onkruid een stuk lastiger om tot bloei te komen. En dit betekent dus automatisch dat er ook minder onkruid opduikt in jouw tuin. Met bodembedekkers wordt jouw tuin dus een stuk onderhoudsarmer. Je moet in dat geval zo nu en dan alleen wel onderhoud uitvoeren aan de bodembedekkers, maar dat is natuurlijk te overzien.

Koop simpele erfafscheiding

Nagenoeg alle achtertuinen in ons land worden voorzien van een erfafscheiding. Op deze manier wordt jouw tuin gescheiden van die van de buren. Vandaag de dag kennen we talloze mogelijkheden voor wat betreft zo’n afscheiding. Zo kun jij er bijvoorbeeld voor kiezen om een haag van coniferen op de erfgrens te planten. Uiteraard zijn er ook andere struiken om een erfgrens mee aan te geven. Bedenk je wel dat dit ook het nodige onderhoud met zich meebrengt. Jij moet de planten namelijk geregeld snoeien. Daarnaast verliezen sommige van deze planten hun bladeren ook, waardoor jij dit weer moet opruimen. Vind je dit teveel werk? Kies dan gewoon voor een schutting. Dit ziet er misschien niet al te mooi uit, maar hier hoef jij niet of nauwelijks onderhoud aan uit te voeren. Je kunt natuurlijk ook een muur metselen op de erfafscheiding, alleen is het wel de vraag of jij dit mooi vindt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here