Wat is Gilles de la Tourette?

0
335
Gilles de la Tourette

Elk jaar is het op 7 juni ‘Tourette dag’. Op deze dag is er aandacht voor de neurologische aandoening Gilles de la Tourette, kortweg Tourette genoemd. Ongeveer 15.000 Nederlanders hebben dit syndroom. Wat is Gilles de la Tourette precies?

Gilles de la Tourette

Gilles de La Tourette is een neuro-psychiatrische aandoening dat zich uit in zogeheten tics. Dit betekent dat mensen plotselinge en niet-ritmische bewegingen of geluiden maakt. Meestal zijn het bewegingstics zoals veel knipperen met de ogen, het optrekken van de neus of het knakken van de vingers. Ook deze Tourette tics komen vaak voor:

– Knikken met het hoofd
– Wegdraaien van de ogen
– Het krommen van de tenen
– Kuchen
– Keelschrapen
– Het roepen van scheldwoorden
– Sisgeluiden
– Klakken met de tong

Eerste tekenen

De eerste tekenen van Tourette openbaren zich meestal in de kleutertijd. Het begint vaak met een simpele motorische tic, zoals het constant knipperen met de ogen. Daarna komen er vaak vocale tics bij, zoals het schrapen van de keel of snuiven. De tics worden in de loop der tijd vaak complexer.

Vele varianten

De tics verschillen per patiënt, en ook de intensiteit ervan is verschillend. Er bestaan dan ook vele varianten van Tourette. Deze aandoening kan het dagelijks leven van mensen negatief beïnvloeden. Het is voor hen uiteraard niet fijn dat ze tijdens de dagelijkse activiteiten last hebben van allerlei tics. Toch heeft Tourette ook een positieve kant. Zo staan mensen met Tourette vaak bekend als grappig, gevoelig en energiek.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here