Vroeger kostte een telefoon slechts een paar tientjes, maar tegenwoordig betalen mensen er honderden euro’s voor. Op zich ook logisch, want telefoons hebben een flinke ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger kon je er alleen mee bellen en sms’en, maar tegenwoordig kun je er nagenoeg alles mee. Dit heeft natuurlijk zijn weerslag op de prijs. Vind jij het ook zonde om onnodig veel geld voor een nieuwe smartphone te betalen? Dan heb je ongetwijfeld niet het nieuwste model. Je kunt namelijk behoorlijk wat geld besparen wanneer je een ouder model aanschaft. Wist je echter dat je ook makkelijk kunt besparen op de nieuwste smartphones? Je kunt tegenwoordig refurbished telefoons kopen. Deze telefoons zijn al eens gebruikt, maar niet intensief. Vaak heeft een groot bedrijf er een tijdje gebruik van gemaakt, maar de toestellen zijn nog lang niet op. De telefoons worden vervolgens onder handen genomen en als refurbished toestel verkocht. Wil jij ook een refurbished telefoon kopen? Dan moet je op een aantal zaken letten. Wij geven jou in deze tekst een aantal handige tips.
1. Is er wel sprake van voordeel?
Refurbished telefoons zijn vaak goedkoper dan nieuwe. Veel mensen gaan hier klakkeloos vanuit. Dit is echter niet verstandig. Heb jij een mooie refurbished telefoon gevonden voor een schappelijke prijs? Schaf deze dan nooit direct aan, maar zoek eerst uit in hoeverre er sprake is van voordeel. Zoals je ongetwijfeld weet, zijn (nieuwe) smartphones ook regelmatig in de aanbieding. Kijk daarom ook altijd naar de nieuwprijs van hetzelfde model. Is het niet de nieuwste smartphone? Dan is de kans groot dat je hem ook nieuw voor een redelijk aantrekkelijke prijs kunt kopen. Ga er dus nooit zo maar vanuit dat een refurbished telefoon goedkoper is, want dat is niet altijd het geval. Is dit wel zo? Vergelijk dan ook altijd verschillende aanbieders van refurbished telefoons met elkaar. Er zit namelijk ook behoorlijk vaak verschil in de prijs bij de verschillende aanbieders van refurbished telefoons.
2. Hoe zit het met de staat van de accu?
Zoals gezegd is een refurbished telefoon al eerder gebruikt. Desondanks ziet het toestel er van buiten vaak nog goed uit. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar uiteindelijk gaat met om de binnenkant. Zo moet het besturingssysteem bijvoorbeeld nog wel naar behoren werken. En wat te denken van de accu? Indien het toestel vrij lang gebruikt is, is de accu mogelijk ook al verouderd. Hierdoor gaat hij misschien niet zo lang meer mee. Dit is natuurlijk niet handig, want jij wilt niet dat jij een refurbished telefoon constant op moet laden. Jij kunt de staat van de accu tegenwoordig zelf testen met behulp van een app. Zo weet je direct of het verstandig is om de telefoon te kopen die jij op het oog hebt.
3. Hoe lang zit er garantie op het toestel?
Op een nieuwe telefoon zit standaard fabrieksgarantie. Mocht er binnen de kortste keren iets mis zijn met jouw telefoon, dan draai je zelf niet op voor de kosten. Althans, wanneer jij het probleem zelf niet hebt veroorzaakt. Maar hoe zit dit eigenlijk bij refurbished telefoons? Ook bij deze toestellen krijg jij altijd garantie. Denk nu niet dat deze garantie ook bij iedere verkoper hetzelfde is. Uit ervaring weten wij namelijk dat er per aanbieder behoorlijk wat verschil kan zitten in de lengte van de fabrieksgarantie. Zo krijg jij bij de ene partij 6 maanden garantie, terwijl dit elders wel 2 jaar kan zijn. Kijk dus ook goed naar de garantie alvorens jij een refurbished telefoon koopt.
4. Is de aanbieder betrouwbaar?
De populariteit van refurbished telefoons is de laatste jaren ontzettend gegroeid. Niet gek ook dat er vandaag de dag talloze aanbieders van deze telefoons bij zijn gekomen. Het is dan ook niet lastig meer om een refurbished telefoon te vinden. Zowel op het internet als in de grote steden kom je talloze winkels tegen die gespecialiseerd zijn in de verkoop van deze tweedehands telefoons. Koop jouw refurbished telefoon echter nooit bij de eerste de beste aanbieder. Waarom niet? Omdat lang niet alle aanbieders even betrouwbaar zijn. Er zijn vandaag de dag een aantal grote spelers op de markt, maar er zijn ook de nodige kleine partijen. Bij de grote partijen hoef jij je niet zo snel druk te maken over de kwaliteit van een refurbished telefoon, maar bij de kleinere aanbieders is de kwaliteit lang niet altijd even goed. Wil jij ergens een refurbished telefoon kopen? Ga dan altijd eerst even op onderzoek uit. Kijk naar recensies en ervaringen van anderen met de verkopende partij. Is iedereen louter positief? Dan is de kans groot dat jij hier zonder problemen een refurbished telefoon kunt kopen.
5. Win informatie in
Er zijn mensen die een refurbished toestel op het internet kopen. Dit is natuurlijk lekker makkelijk. Jij betaalt het toestel direct en je hebt het binnen een paar dagen in huis. Toch raden wij je aan om eerst informatie in te winnen over het toestel. Ga daarom ook altijd even langs bij een fysieke winkel. De medewerkers van deze winkel kunnen jou namelijk haarfijn uitleggen hoe het met de staat van de smartphone gesteld is. Eventuele mankementen aan het toestel komen op deze manier eigenlijk direct aan het licht. Wanneer jij jouw refurbished toestel online koopt, is dit natuurlijk nog maar de vraag. Wij raden je dan ook aan altijd informatie in te winnen alvorens je een refurbished telefoon koopt.